Centerpartister i Örebro tydliga i drogpolitiken

Sju centerpartister i Örebro skriver i Nerikes Allehanda att de oroas över attityden till bruket av droger och att de vill agera mot detta. Bra!
Så har det inte alltid låtit från centerpartistiskt håll. Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, vill legalisera cannabis och på så vis göra drogen lättare tillgänglig vilket rimligen kommer öka bruket markant.

Det är tur att det är val vart fjärde år och det är tur att folk tar sin väljarmakt på allvar och är beredda att rösta på ett annat parti än förra gången, om de finner det lämpligt och nödvändigt. Ett stort antal opinionsundersökningar visar att allmänna opinionen är mycket samlad bakom en restriktiv narkotikapolitik och att CUF:s linje bara har marginellt stöd. När vi nu närmar oss valet kliver partiernas företrädare fram och gör markeringar i frågor väljarna tycker är viktiga. Man kan kalla det populism men egentligen är det så demokrati ska fungera.
 
Det politiska systemet måste organiseras på något vis och i Sverige är partiernas ställning särdeles stark. De interna opinionerna inom partierna har mycket stor betydelse för vilka personer som hamnar högt respektive lågt på valsedlarna. Ibland kan människor med rätt udda åsikter hamna rätt så högt på grund av hur de partiinterna kotterierna formerar sig. Men ju närmare valdagen man kommer desto mindre utrymme finns det för de där udda åsikterna.
 
Centerpartiet har en period bakom sig då just udda åsikter fick stort spelutrymme. Annie Lööf var ny partiledare och hade uppenbarligen inte full kontroll över utvecklingen. Eller så tyckte hon att det var en bra utveckling. Opinionssiffrorna pekade dock djupt neråt. Från att ha varit det största borgerliga partiet började siffrorna närma sig fyra procent.
 
Men det där är bortglömt nu efter att Annie Lööf sett till att partiet närmat sig sina rötter. Och även om siffrorna inte är lysande så är det nu Liberalerna som får samsas med Kristdemokraterna runt fyraprocentspärren. Centerpartisterna från Örebro vill med sin artikel visa att de är pålitliga i drogpolitiken. De lovar inte särskilt mycket konkret, vilket är en svaghet. Men det är bra att de pekar ut riktningen.
 
Alla förändringar är jobbiga för de inblandade och säkerligen är inte alla centerpartister med på örebroarnas linje. Räkna med att det kommer andra budskap från andra inom partiet, men mitt tips är ändå att partiledningen gillar det som örebroarna skriver och att det är det som blir huvudspåret för Centern i valrörelsen.
 
Per Johansson