Moderat tycker att narkotikan ska bekämpas på flera fronter

Den moderate riksdagsledamoten Anders Hansson hade ett debattinlägg på internetsajten Altinget den 25 maj om narkotikapolitik. Stark betoning på rättsväsendets roll men tar även upp behovet av samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och föräldrar.

Anders Hansson menar att dagens polisbrist skadat narkotikabekämpningen och det finns nog ingen som har en annan uppfattning. När polisen inte är närvarande sker narkotikahandeln öppet och oblygt, viket måste åtgärdas snarast. Anders Hansson vill att de särskilda narkotikagrupperna inom polisen återuppstår. Han menar också att socialtjänsten måste flytta delar av sin verksamhet ut i samhället och samarbeta mer med polisen. Någon däremot?
 
Moderaterna har inför valet den 9 september gjort flera utspel om narkotikapolitiken. Det mesta de säger är bra ur RNS synvinkel. Kanske lite väl tung betoning på hårdare straff, som inte är en så viktig fråga som vi ser det. RNS vill hellre peka på upptäcktsriskens betydelse.
 
Det är hursomhelst bara bra att narkotikafrågan kommer upp så pass högt i debatten inför valet. Alla andra partier måste förhålla sig till Moderaternas agerande. Antingen genom att haka på de moderata kraven eller genom att hitta sina egna lösningar på problemen.
 
Detta är demokrati på riktigt. Väljarna måste få veta vad de röstar på. Det värsta som kan hända vår fråga är att partierna inte pratar om den.
 
Per Johansson