RNS kommenterar

Bloggen där RNS kommenterar aktuella frågor inom narkotikapolitiken

Aftonbladet publicerade 28 december en text av Martin Schori, utrikesredaktör på tidningen, där jag är intervjuad. Det har blivit en del reaktioner kring en något olycklig formulering om ett ställningstagande från WHO om att avkriminalisera narkotikabruk.
I intervjun använder jag begreppet ”aids-människorna” syftande på de enheter inom WHO som arbetar med hiv/aids. Vilket jag också förtydligade till Schori men han valde att ta bort förtydligandet.
Tja, så där är det ibland när man talar med journalister.

Läs hela inlägget »

För ett knappt år sedan tog RNS fram ett nytt narkotikapolitiskt handlingsprogram i tio punkter. Här kan du läsa det. Det vore fel att påstå att det fått stor uppmärksamhet i debatten. Så fungerar det nästan aldrig med organisationers programförklaringar.

Att ta fram ett program handlar om att renodla organisationens uppfattningar för att ha en plattform att stå på i sitt arbete och när man ger sig ut i samhällsdebatten. Utan denna grund blir man offer för de kastvindar som präglar i stort sett all politisk debatt. Man hamnar i att agera reaktivt på andra aktörers utspel istället för att proaktivt driva en egen agenda.

Läs hela inlägget »

Polisen i X-stad berättade om sitt arbete på Facebook.
 
”En del av vårt arbete som områdespoliser är att arbeta mot den lokala problembilden på orten. Ett av dessa problem är narkotikaanvändning. I veckan har vi riktat vårt arbete mot denna problematik. Det resulterade i husrannsakan, innehav och bruk av narkotika. Vi fortsätter vårt arbete och hoppas att ni vill vara våra ögon och öron. Tipsa oss gärna!
Trevlig fredagskväll önskar, 
Områdespoliserna Stefan, Mia, Johan och Maria”


Reaktionerna lät inte vänta på sig och inlägget fick snabbt många kommentarer och likes. Vilka är det då som reagerar när polisen berättar om hur de arbetar mot narkotika? Det är inte männen – det är kvinnorna. Av kommentarerna är 83 procent från kvinnor och av likes är 63 procent från kvinnor.

Läs hela inlägget »
Stefan Löfven annonserar att Socialdemokraterna satsar stort på polisen. 7,1 miljarder över tre år. Mer än vad myndigheten själv begärt. Borde vi ropa Hurra!? Nja…
 
Man kan konstatera att valrörelsen är igång, att detta syftar till att locka väljare till Socialdemokraterna. Jo, så fungerar demokratin. Partierna strävar efter att få röster och då agerar man där folkviljan finns. Inte dåligt alls egentligen. Frågan är dock om det finns ett långsiktigt perspektiv, bortom nästa val. Och bortom nästa val igen.
 
Att den stora omorganisationen av polisen gått åt pipsvängen är ingen nyhet. Det hade säkert varit bättre att laga de fel som fanns med den förra organisationen istället för att dra igång detta jätteexperiment i den glada förhoppningen att det skulle gå att genomföra inom befintlig budget. (Notera att även Alliansen var med på noterna. Det är inte bara den nuvarande regeringen som har ansvaret.) Men nu är det hela igång och det går inte att backa.

Större delen av de 7,1 miljarderna kommer troligen försvinna i de hål i polisens ekonomi som uppstått sedan man satte igång omorganisationen. Det är förstås välkommet men det syftar inte framåt. Morgan Johansson (som nu är minister med ansvar även för polisen – bra!) säger i och för sig att pengarna ska räcka till att anställa nya poliser och att anställa civil personal. Mycket bra om det blir så. Den som lever får se.
Läs hela inlägget »
Vid flera av de senare årens terrordåd har förövarna visat sig vara vanerökare av cannabis. För ett knappt år sedan skrev jag om en rapport som visade hur terrordåd kopplade till IS ofta begicks av personer med kriminellt förflutet där cannabismissbruk i flera fall förekom.

19-åriga Tova Mobergs 22-åriga fd pojkvän sitter häktad misstänkt för att ha mördat henne. Han var inbiten cannabismissbrukare.
(Läs mer »)

2014 mördade en förvirrad cannabispåverkad man med järnrör en tonårig pojke och en medelålders kvinna, synbarligen helt utan motiv, i Ljungsbro utanför Linköping.
(Läs mer »)

Att cannabis finns med vid olika våldsdåd är känt sedan länge. Är det bara rena tillfälligheter eller finns det något slags samband? Forskningen om detta är begränsad och det lilla som finns ger inte så tydliga svar.

I juni 2016 publicerades dock en brittisk studie som visar på ett samband mellan långvarigt cannabisbruk och våld. Forskarna har följt 411 pojkar födda runt 1953 i en arbetarstadsdel i London från det de var 8 år tills de var 56 år. Så gott som alla var födda i England och de växte upp med båda sina föräldrar.
Läs hela inlägget »