RNS kommenterar

Bloggen där RNS kommenterar aktuella frågor inom narkotikapolitiken

Jag ska villigt erkänna att jag inte orkar ägna någon större energi åt att följa turerna i regeringsbildandet. Maskinen Sverige rullar trots allt på, någon kollaps kan inte jag se framför mig. Men visst, det finns problem som kräver politiskt ledarskap på ett sätt som de myndigheter maskineriet består av inte kan åstadkomma. Ett sånt problem är det ökande missbruket av narkotika, och allt som är förknippat med det.

Den S-ledda regering som styrde förra mandatperioden lyckades inte göra så mycket. Inte för att Socialdemokraterna har en dålig inställning i grunden, utan snarare för att man inte prioriterade narkotikaproblemet tillräckligt högt. Detta märktes inte minst på Annika Strandhälls framträdande i vårt tält i Almedalen i somras. Trots att hon då var ansvarigt statsråd var det uppenbart för alla som lyssnade att hon inte hade koll på frågan. Moderaternas Tomas Tobé var väldigt mycket mera på hugget under sitt framträdande i tältet.

Läs hela inlägget »

I mitt jobb ingår att hålla reda på vad som skrivs på ledarsidorna i några större tidningar. I ärlighetens namn inte min favoritsysselsättning. Men rätt vad det är så blixtrar det till och man blir rejält uppiggad. Idag, 20/11, blev jag snudd på exalterad när jag läste DNs huvudledare med rubriken ”Nu måste vi ta tillbaka utanförskapsområdena”.
Skribenten (himla nyfiken på vem det är!) utgår från det självklara faktum att det går att lösa problemet med kriminalitet och social oro i de förorter som kallas just ”utanförskapsområden”.

Läs hela inlägget »

Göteborgs stad har i dagarna redovisat två rapporter som båda beskriver cannabisproblem bland unga i Göteborg.
 
I rapporten Tungt narkotikamissbruk 2017 – en kartläggning inom Göteborgs stad framgår att problemen med cannabis ökar, särskilt bland unga män. Andelen som anger cannabis som primär drog (orsakar mest problem och är anledning till vårdkontakt) har ökat från 18,5% 2011 till 23% 2018.
 
Av de som söker vårdkontakt för narkotikamissbruk söker 31% hjälp för problem med amfetamin. Cannabis hamnar på andra plats med 23%. Cannabisproblem är vanligare bland män (25,7%) än bland kvinnor (16,8%).

Läs hela inlägget »

Cannabisindustrin utvecklar nu nya produkter i och med att cannabis har legaliserats i flera av USAs delstater. Det är mat, drycker, chokladkakor och godis i olika former, gärna färgglada. Allt för att öka konsumtionen och därmed försäljning och vinst. 
Efter att allt fler barn hamnat på akuten när de har ätit pappas eller mammas cannabisgodis och människor reagerat skärpte myndigheterna i delstaten Washington reglerna den 3 oktober och förbjöd färgglatt cannabisgodis som appellerar till barn.

Läs hela inlägget »

Lydia Wålsten skriver i en ledare i Svenska Dagbladet den 17 oktober (samma dag som Kanada legaliserar cannabis): ”Man glömmer ofta vilka innovationer samhället går miste om när man bara koncentrerar sig på de argument som en gång i tiden låg till grund för olika förbud.”  Hon beskriver hur mycket intressant som är på gång i Kanada. Livsmedelsföretag som håller seminarier om cannabismat, tidningarna fylls med annonser för cannabis, man kan åka på ”gräsresor” för att titta på odlingar. Cannabisindustrin väntas omsätta 50 miljarder kronor, vilket är lika mycket som byggbolaget Peab.

Läs hela inlägget »