Bra för alliansen men dåligt för Sverige?

Nu är knarkfrågan uppe i valdebatten på hög nivå. Beatrice Ask gjorde ett utspel i Aftonbladet 23 juli om att det blir flummigare om Vänstern får bestämma, eftersom de vill avskaffa konsumtionsförbudet. Björn Fries svarade på detta tillsammans med Björn Johnson den 8 augusti. Oklart vad herrarna vill men det lutar åt att de vill avskaffa konsumtionsförbudet (vilket ju inte Mona Sahlin vill enligt vad hon sa i en intervju i Narkotikafrågan nyligen).

Beatrice Ask och Maria Larsson – justitie- respektive folkhälsominister – svarar idag 11 augusti med att konstatera att S glider bort från den restriktiva narkotika­politiken. Om Mona Sahlin inte markerar mot Fries så har väl tyvärr Ask och Larsson rätt. Bra för Alliansen troligen men inte bra för Sverige. Även om De rödgröna inte vinner valet bryts den breda enighet som rått om ett av fundamenten kring narkotika­politiken; att det inte ska finnas någon juridisk frizon där man kan hålla på med narkotika.

Per Johansson