RFSL berättar hur man knarkar "säkert"

  • Tänk på att aldrig blanda med alkohol. Effekten av GHB är svår att förutsäga, en mindre dos är alltid att föredra. Välj en trygg miljö med sällskap av någon som du litar på och som kan se till att du får snabb hjälp om något skulle gå snett.
Etiketter: mediekritik
  • Tänk på att inte blanda metamfetamin med alkohol. Kom ihåg att äta och dricka, låt kroppen vila ordentligt efteråt och var uppmärksam på risken att snabbt utveckla beroende. Om du använder metamfetamin i samband med sex; var väl förberedd med kondomer och glid.

 

  • Tänk på att det är stor skillnad mellan en stark och en svag dos av LSD, en mindre är alltid att föredra. Välj en trygg miljö där du har lugn och ro, helst i sällskap av någon du litar på och som kan se till att du får snabb hjälp om något skulle gå snett.


De här käcka budskapen finns att läsa på en internet-sajt som heter sexperterna.com och som RFSL (Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande) är ansvarig för. Målgruppen är främst män som har sex med män men även i viss mån kvinnor som har sex med kvinnor. Det allmänt övergripande budskapet på sajten är uppmaningar att homosexuella män ska ta ansvar för sitt sexuella beteende så att sjukdomar inte sprids. Detta är kopplat till beskrivningar om hur man kan ha sex på ett kul och njutningsfullt sätt. Helt OK, med andra ord. Egentligen mer än OK. Bra och vettigt.

Men varför lägger man till upplysningar om hur man tar narkotika på ett "säkert" sätt? Visst, det finns naturligtvis homosexuella som tar droger i samband med sex, på samma vis som det finns heterosexuella som gör samma sak. Men är det verkligen en anledning att ge den här typen av råd?

Tilläggas ska att den faktamässiga texten om de olika droger som behandlas är neutral, vederhäftig och bra. Är det rädslan för att stämplas som "moralister" eller nåt annat avskyvärt och otidsenligt som gör att RFSL känner sig nödsakade att tipsa om vilken dos LSD som är lämplig eller hur många man ska vara när man tar GHB?

En pinsam detalj i sammanhanget (egentligen mer än så: en förutsättning faktiskt för sajtens existens) är att RFSL fått stöd av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Socialstyrelsen för att driva sexperterna.com. Ser man principiellt på saken är det naturligtvis full tillåtet för RFSL att framföra budskap av det här slaget. Ordet är fritt och alla har rätt att säga och skriva (nästan) vad som helst. Men frågan är om det är rätt att skattebetalarnas pengar ska användas till att finansiera information om hur man tar olagliga droger på ett "säkert" sätt? Jag tycker inte det.

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln