Mikael Persbrandt olämplig som UNICEF-ambassadör

Mikael Persbrandt är tillsammans med Lill Lindfors, Liza Marklund, Kajsa Bergqvist, Eva Röse och Mark Levengood ambassadör för UNICEF i Sverige. Då och då har man kunnat se honom i reklaminslag på tv där han uppmanar folk att skänka pengar till UNICEF.

Etiketter: barnkonventionen

I januari åkte Mikael Persbrandt fast för att ha snortat kokain på en restaurang och får nu böta 13 000 kronor för det. Han har tidigare dömts för rattfylla. Mikael Persbrandt säger i tidningsintervjuer att han har beroendeproblem som han jobbar med, bland annat genom att gå på möten med Anonyma Narkomaner.

Det är mycket bra att Mikael Persbrandt anstränger sig att ta itu med sina problem, men är han i nuläget verkligen lämplig som ambassadör för UNICEF?

UNICEFs arbete baseras på FNs konvention om barnets rättigheter, vanligtvis kallad Barnkonventionen. Den räknas som en av åtta konventioner som reglerar de mänskliga rättigheterna i världen. Artikel 33 i Barnkonventionen handlar om barns rätt att skyddas från olagligt bruk av narkotika. Denna rätt till skydd är således en mänsklig rättighet för alla barn i världen, vilket sannerligen bör uppmärksammas mer. 

Om en vuxen man väljer att snorta kokain är han olämplig att arbeta för att barn ska skyddas från olagligt bruk av narkotika, alldeles oavsett hur känd han är eller hur bra kvaliteter han för övrigt besitter.

UNICEF i Sverige bör uppmana Mikael Persbrandt att ta en time out från sitt ambassadörsuppdrag tills han fått tillräcklig distans till sina problem.

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln