Den dumme kan ha rätt

Min förra Åsikt där jag kritiserar Liberala ungdomsförbudet, LUF, för deras beslut att vilja legalisera cannabis publicerades även på drugnews.nu. LUFs ordförande Adam Cwejman kom där med en replik på min text. Jag menade att han inte redde ut frågan om legalisering utan Adam Cwejman skrev mest om situationen i Portugal, där man som bekant inte legaliserat cannabis. Detta skrev jag om i min slutreplik på Drugnews.

Adam Cwejman har nu på sin blogg kommenterat min slutreplik. Jag räknar till fyra ställen i den ganska korta texten där han nedvärderar min intelligens. Det kan mycket väl vara så, det är rentav troligt, att Adam Cwejman är intelligentare än jag. Men om man måste upprepa detta argument flera gånger i en debatt av det här slaget bör man kanske fundera på om de sakliga argument man har håller. Dessutom kan ju faktiskt den dumme ha rätt.

Det finns några intressanta rader i Adam Cwejmans text på bloggen, där man kan skönja hur han resonerar kring legalisering av cannabis. Han skriver:

"Vad Johansson inte förstår ett dyft av är att frågan om legalisering främst inte är en fråga för Europa utan för länder i Centralamerika, Sydamerika och Asien där produktionen är i händer på oerhört förmögna narkotikakarteller."

LUFs beslut på kongressen innebar att man vill legalisera cannabis i Sverige. En tolkning av det Adam Cwejman skriver är att vi måste legalisera cannabis i Sverige för att förbättra situationen i länder utanför Europa. Att svenska ungdomar tar skada av att röka cannabis är helt enkelt det pris vi måste vara beredda att betala för att kunna hjälpa de andra länderna. Jag kan ha misstolkat Adam Cwejman och LUF, men allt talar för att cannabiskonsumtionen skulle öka betydligt i Sverige om drogen blev legal och en konsekvens av detta är att fler kommer att ta skada.

Därutöver anser jag att Adam Cwejman har en förlegad syn på världen i ett vi-och-dom-tänkande. (Jag rekommenderar alla att lyssna till hur professor Hans Rosling vid Karolinska Institutet beskriver den saken här.) Det stora antalet cannabisrökare finns utanför Europa. Vissa länder i Afrika ligger mycket högt. Och just de afrikanska länderna är så gott som alla mycket bestämda motståndare till legalisering av cannabis, vilket de tydligt visar på FN-mötena om narkotika i Wien i mars varje år.

Det är helt passé att tala om producentländer och konsumtionsländer när det gäller narkotika idag.

Det konsumeras väldigt mycket knark i de traditionella producentländerna och det odlas och produceras väldigt mycket knark i de traditionella konsumtionsländerna. Vi måste ställa om vårt tänkande och inse att vi har ett gemensamt problem som vi måste hjälpa varandra med att finna lösningar på. Den här omsvängningen borde ägt rum för länge sedan men bättre sent än aldrig. Att legalisera cannabis har ingen plats i de ansträngningar vi måste ägna oss åt för att göra världen en bättre plats att leva i. 

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln