Karin Hübinette borde inte intervjua Ola Lindholm 

Karin Hübinette fick ingen bra start med sitt nya program i SVT. Det kändes som en kompromiss mellan Agenda och Skavlan som i alla fall inte jag gick igång på. Karin Hübinette är en skicklig intervjuare och kan kanske så småningom få stil på programmet som bär hennes namn.

Etiketter: mediekritik

Men varför valde hon att intervjua Ola Lindholm igår kväll? Han hade i tingsrätten deklarerat att han inte ville ge någon förklaring till hur han fått kokain i kroppen. Det är en åtalads fulla rätt att hålla tyst och inte mycket att säga om. Men vad är det för mening med att samma sak äger rum i SVT på bästa sändningstid? Och varför valde Ola Lindholm att ställa upp på denna intervju? Han sa egentligen ingenting.

Hela historien kring Ola Lindholm har växt alldeles för stor. För några dagar sedan fick jag en fråga från en redaktör för en debattsida om jag ville skriva en artikel till försvar av den restriktiva narkotika­politiken med anledning av att Ola Lindholms fall skulle upp i tingsrätten. Jag avböjde med hänvisning till att jag har svårt att se vilken betydelse det har att en kändis är misstänkt för att ha brutit mot förbudet att konsumera narkotika. Lagarna måste naturligtvis gälla lika för alla. Det är inte annorlunda om en byggnadssnickare eller en sjuksköterska åker fast jämfört med att en som jobbar på tv gör det.

Jag tycker att SVT borde agera mer utifrån att Ola Lindholm är en medarbetare och när han nu åtalas för ringa narkotikabrott bör det behandlas som det personalärende det är. Och personalärenden sköter man inom företaget och basunerar inte ut dem för hela världen. Hur Ola Lindholms anställningsförhållanden ser ut har jag ingen aning om och jag har inte med det att göra. Om han framöver kan jobba med annat än barn-tv, bakom eller framför kulisserna, är inte heller något som den breda allmänheten har särskilt många anledningar att ha åsikter om.

Ringa narkotikabrott har lågt straffvärde. Det finns visserligen fängelse i straffskalan (vilket gäller även exempelvis för att åka tunnelbana utan biljett eller plocka fridlysta blommor) men i praktiken döms man alltid till dagsböter. Likafullt är det ett brott och ingen bagatell. Om Ola Lindholm blir fälld av tingsrätten får han betala sina böter och sen gå vidare i livet. Exakt vad det innebär är hans privatsak och det är upp till honom om han vill tala offentligt om det.

Per Johansson