Hur kunde du hamna så fel, Kofi Annan?

Den 2 september la jag upp en Åsikt med rubriken Kan man dö av cannabis? med anledning av en kommentar i en bokrecension i Dagens Nyheter där recensenten torgförde "sanningen" att ingen dött av cannabis. Jag redovisade forskningsdata som visar att ungefär var femte dag går någon en förtida död till mötes på grund av cannabis. Åsikten avslutades med en sorglig berättelse om en 18-årig flicka som i somras tog livet av sig under påverkan av cannabis. 

Just den delen av Åsikten ledde till en debattråd på Flashback som till dags dato har 173 inlägg där många hävdade att jag hittat på hela historien. Jag kommer att skriva mer om detta lite längre fram, men nu vill jag skriva om det som hände i Tensta den 30 juni i år.

I dagens Metro står det att läsa om hur en 16-årig pojke och en 25-årig ung man körde ikapp med sina motorcyklar den här sommarkvällen på Tenstagången. I full fart kör 16-åringen in i en folkmassa som finns där. Folk kastar sig åt sidan men en 13-årig flicka hinner inte undan. Hon blir påkörd och skadas så allvarligt att hon dör.

16-åringen visade sig vara påverkad av cannabis. Han står nu åtalad för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död, olovlig körning, olovligt brukande av narkotika, grovt rattfylleri och förseelse mot trafikförordningen. 16-åringen nekar till brottsrubriceringarna, på inrådan av sin advokat kan man förmoda.

Det är möjligt att 16-åringen kan få en något mildare dom genom att neka till de anklagelser som riktas mot honom. Jag tvivlar dock på att någon av de inblandade tjänar på det, advokaten möjligtvis undantagen. Ett barns liv har gått förlorat och det går inte att ändra på. Hennes familj skulle kanske ha lite lättare att gå vidare med sina liv om gärningsmannen, pojken rättare sagt, tog fullt ansvar för vad han gjort. Och bördan som den här pojken ska bära med sig resten av sitt liv kanske blir något mindre tung om han istället för att försöka komma lindrigt undan tar sitt straff utan att klaga.

Många vill göra cannabis till en laglig drog, där ett av deras tyngsta argumenten är att "ingen har dött av cannabis". För mig är det helt obegripligt att en person som Kofi Annan, med den oerhört goda renommé han har, har sällat sig till den gruppen. Har han tänkt igenom detta; att en legalisering kommer att leda till ökad konsumtion med alla konsekvenser som följer därav? Politik blir aldrig vare sig större eller mindre än det som hände på Tenstagången den 30 juni i år. Hur kunde du hamna så fel, Kofi Annan?

Per Johansson