Inget konstigt med Sativex

Media har de senaste dagarna rapporterat flitigt om att det cannabisbaserade läkemedlet Sativex nu godkänts i Sverige. I lördags intervjuade Dagens Nyheter MS-patienten Madeleine Strömblad om hur Sativex fungerar för henne. Det var väl en bra intervju i det stora hela. Men reportern ställde en konstig fråga, i form av ett påstående. "De som hävdar att man inte ska tillåta narkotikaklassade substanser har Madeleine Strömblad inget till övers för."

Etiketter: mediekritik läkemedel

Vem är det som påstår att man inte ska använda narkotika inom medicinen? Jag kan inte minnas att jag läst eller hört det någonsin. RNS är nog den organisation i Sverige som engagerat sig mest för en restriktiv narkotika­politik. Men vi har aldrig motsatt oss medicinskt motiverat bruk av narkotika. Här är vi i minst sagt gott sällskap. FNs system av narkotikakontroll har två syften: 1. att motverka icke-medicinskt användning av narkotika (=missbruk) och 2. att organisera och att underlätta den internationella handeln av narkotiska medel som behövs inom medicinen. Det sistnämnda är en mycket viktig uppgift.

Det finns inget konstigt med att Sativex passerat Läkemedelsverkets system för kontroll av mediciner. Dagligen skriver läkare ut narkotikaklassade läkemedel för olika sjukdomar. Läckage av dessa läkemedel till den svarta marknaden och felaktig medicinsk användning är givetvis problem men trots allt gör dessa läkemedel stor nytta. Om just Sativex kommer att göra stor nytta får framtiden avgöra och det är faktiskt en fråga för den medicinska expertisen att ta ställning till.

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln