Vi måste motverka haschmissbruk - inte för att det är enkelt utan för att det är svårt

I Sydsvenskan den 19 februari skriver Peter Thiele, som sitter i kommunfull­mäktige i Köpenhamn för Socialistiskt Folkeparti, att "hasch har kommit för att stanna" och därför bör drogen legaliseras, åtminstone i Köpenhamn.

Peter Thiele bygger sin åsikt på delvis felaktiga fakta, han påstår att det inte finns några skillnader i prevalensnivå mellan länder som har en restriktiv politik jämfört med en tillåtande politik. Han erkänner att hasch är skadligt men tar det till intäkt för att drogen ska legaliseras och säljas i vanliga butiker istället för olagligt på gatan. Då skulle det bli möjligt att upprätthålla ålderskontroller, menar Peter Thiele. I så fall borde väl all narkotika legaliseras? Varför ska hasch ha en särställning i det avseendet? Och varför skulle de som idag säljer hasch till tonåringar sluta med det om drogen blev laglig och riksdagen beslutade införa en åldersgräns på 20 år? Och hur låg måste skatten på lagligt hasch vara för slå ut den olagliga langningen? 10%, 5%, 0%?

Förutom att Peter Thiele inte verkar ha tänkt igenom sitt förslag på djupet eller skaffat sig ordentligt med fakta att stå på är det något helt annat som bekymrar mig mycket mer. Jag uppfattar det som att hans viktigaste argument är att han vill ge upp inför uppgiften att bekämpa missbruk av cannabis därför att det verkar så svårt att göra det. "Det är orealistiskt att tro att vi helt kan slippa hasch i Köpenhamn och i Danmark, drogens närvaro är ett faktum" skriver Peter Thiele.

Alla mänskliga framsteg handlar om att övervinna svårigheter. Den 12 september 1962 höll USAs president John F. Kennedy ett tal där han kungjorde att hans regering beslutat att USA skulle att landa på månen innan 60-talet var över: Inte för att det är enkelt, utan för att det är svårt!

Ordagrant sa han såhär:
"We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too. It is for these reasons that I regard the decision last year to shift our efforts in space from low to high gear as among the most important decisions that will be made during my incumbency in the office of the Presidency."

Här kan du se de mest berömda delarna av talet.

På samma sätt borde vi förhålla oss till alla de utmaningar vi människor står inför. Världen kommer aldrig att bli ett perfekt ställe att vara på för människor, djur och växter. Vi kommer hela tiden att möta nya utmaningar och problem. Energifrågan, cancergåtan, malaria, flickor som inte får gå i skolan, skuldkrisen i Europa och trafikinfarkt i de stora städerna är bara några av de problem vi brottas med idag. Stora och svåra problem som vi förr eller senare kommer att finna lösningar på. Om vi anstränger oss och inte nöjer oss med att konstatera att dessa problem "är här för att stanna".

Missbruk av cannabis är i vår del av världen inte mer är 50 år gammalt. Det är inte mycket mer än en millisekund i människans historia. Att kasta in handduken och ge upp, som Peter Thiele vill, efter så kort tid med ett samhällsproblem är både ynkligt och ambitionslöst. Om vi vill att världen ska bli bättre måste vi sätta målen högt och anpassa våra insatser och metoder därefter. Om det gick att landa på månen 1969 så måste vi klara av att få ner cannabismissbruket till nivåer som närmar sig noll.

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln