En hjälte i kampen för det goda har dött

En hjälte i kampen mot narkotika har dött. Hon hette Maria Santos Gorrostieta var endast 36 år gammal och bodde i staden Morelia i Mexiko där hon tidigare varit borgmäsatare.  

Maria Santos Gorrostieta kidnappades på öppen gata för ett par veckor sedan inför ögonen på sin dotter som lämnades gråtande kvar när hennes mamma tvingades in i en bil. Familjen hoppades i det längsta att kidnapparna skulle begära en lösensumma men gav till slut upp om det. Den 17 november hittas Maria Santos Gorrostietas misshandlade och sönderslagna kropp vid en väg inte långt från den plats hon kidnappats. 

Etiketter: in memoriam

Det är inte ofta man får anledning att kalla någon för hjälte men Maria Santos Gorrostieta var verkligen just det. Hon valdes till borgmästare 2008 och blev precis som troligen alla politiker i Mexiko utsatt för hot av narkotikagangstrar. Maria Santos Gorrostieta vägrade dock ge vika och fick därför utstå två grova attentat. I det första dog hennes man när deras bil besköts. I det andra överlevde hon visserligenen återigen men blev mycket allvarligt skadad. 

Maria Santos Gorrostieta var en mycket vacker kvinna som bar upp sina kläder på bästa tänkbara sätt. Möjligen var det detta som gjorde att vissa uttryckte tvivel om hur skadad hon egentligen hade blivit vid det sista attentatet. Hon lät då fotografera sin kropp endast iklädd underkläder så att alla kunde se hur det verkligen förhöll sig. Bland annat syns det mycket tydligt att hon tvingas bära stomipåse. Hon sa i ett uttalande att hon verkligen inte skämdes för sin kropp, hur skadad den än var.

Maria Santos Gorrostieta avgick som borgmästare och försökte bli invald i Mexikos nationella parlament, för att fortsätta sitt politiska arbete därifrån. Hon lyckades dock inte erövra den plats hon sökte och återgick då till att vara en vanlig privatperson. Men uppenbarligen hade hennes modiga och rakryggade hållning provocerat narkotikagangstrarna såpass att de inte kunde tåla att hon levde och därför mördades hon på brutalast möjliga sätt. 

Maria Santos Gorrostieta lämnade två söner, en dotter och sin man efter sig. Hon hade nyligen gift om sig. Eftersom hennes första man, som var far till barnen, dödades så är barnen nu föräldralösa.

Det är svårt, nästan omöjligt, att tänka ordentligt när man läser om Maria Santos Gorrostietas öde. Det är så fruktansvärt sorgligt och på gränsen till ofattbart att det kan finnas så mycket ondska hos människor att de är beredda att göra sådana här saker. Att hjältemod och godhet ska straffas så hårt är ofattbart grymt. 

Men om vi ändå ska försöka "förstå" eller "dra slutsatser", var hamnar vi då? Sam Webb, journalist på Daily Mail, varifrån jag hämtat de flesta uppgifterna till den här texten, drar slutsatsen att det är USAs lagstiftares fel att Maria Santos Gorrostieta dött, eftersom marijuana är förbjudet där. Genom att legalisera cannabis så dras stora vinster bort från narkotikaligorna och då kan man lägga ner "kriget mot narkotikan".  När jag surfar runt på andra sajter där man skrivit om Maria Santos Gorrostietas död, dyker liknande åsikter upp. Jo, det är så snacket går internationellt. Till och med Kofi Annan är inne på den linjen.

Det finns mycket att säga om det orimliga i att legalisera cannabis och tro att det skulle få slut på det narkotikarelaterade våldet, förutom alla de skador ett ökat missbruka av cannabis skulle leda till. Men det värsta är ändå den mänskliga ynkedom en sådan inställning bottnar i. Våra samhällen utsätts för hot och attack av organiserade narkotikaligor som inte skyr några medel, och så ska vi ge upp inför dem och legalisera det de håller på med!

Det kommer inte att räcka med att legalisera cannabis. Vi måste i så fall legalisera hela klabbet, alla nu existerande narkotika och alla de droger som i framtiden kommer att gå att framställa i laboratorier. Varför skulle de här ligorna upphöra med sin verksamhet för att en del deras verksamhet  blir en laglig? Varför skulle de helt plötsligt bli "snälla" om vi bitvis ger efter för dem? Är det inte snarare mer troligt att de känner luft under vingarna och flyttar över sina "affärsmetoder" till andra branscher? Det vill säga: efter att vi lagt oss ner på rygg och legaliserat allt knark så kommer dessa fascistoida människor att fundera på nya verksamheter som de kan lägga under sig. Har man bara tillräckligt med vapen och pengar kan man komma hur långt som helst i affärslivet om man inte behöver ta hänsyn till politiska beslut som fattats, i aldrig så god demokratisk ordning.

Maria Santos Gorrostieta vägrade ge efter för ondskan. Det borde ingen av oss göra, även om de flesta av oss inte har det mod hon hade. Det är vår plikt att ägna den tid vi har här på jorden att göra vad vi kan för att göra den en lite bättre plats att leva på. Det kan aldrig ske om vi ger upp inför ondskan. Det kan bara ske om vi bekämpar den. 

Per Johansson