RNS hedersordförande Ove Rosengren har lämnat oss

Ove Rosengren har hastigt avlidit. Han var ideellt arbetande ordförande i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS, i 31 år. Han blev 72 år och efterlämnar hustrun Lena och dottern Elin.

Etiketter: in memoriam

Ove föddes i Gävle och växte upp i ett hem där pappan hade problem med alkohol vilket kom att starkt påverka sonen. Efter militärtjänst och FN-tjänstgöring utbildade han sig till socionom vid Sköndalsinstitutet och började sedan arbeta som barnavårdsassistent vid Maria Ungdom. Där kom han i kontakt med Nils Bejerot som 1969 grundade RNS. Hasselakollektivet startades vid samma tid och under flera år på 70-talet arbetade Ove där.

I samband med att Ove valdes till RNS ordförande 1979 lämnade han Hassela och arbetade därefter som föreläsare och konsult på många olika behandlingshem i Sverige och Norge. Under flera år drev han en stödgrupp på fängelset i Gävle. 2010 avgick han som ordförande för RNS men fortsatte föreläsa och skriva.

Ove kom från arbetarklassen. Han hade svårt för all form av snobbism liksom att man betraktade människor som "offer" eller "svaga" utan egna förmågor att göra något bra av sina liv. Han menade att den tillåtande narkotikapolitik Sverige hade på 60- och 70-talen i praktiken innehöll ett förakt för missbrukarna. Ove såg alltid individen bakom missbruket och den längtan till frigörelse som finns hos alla missbrukare, även om den ofta ligger djupt inbäddad. "Jag insåg snart att effektiv vård som regel måste stödjas av en kombination av restriktivitet och kontroll, parad med förståelse och medmänsklighet", skrev Ove i sin avskedskrönika som ordförande för RNS.

Ove var något så ovanligt som en modern folktalare. Han kunde trollbinda nästan vilken publik som helst med sitt fantastiska språk och engagerande budskap. Privat var han lågmäld och lyssnande. Han samlade kunskaper, intryck och synpunkter, som han sedan använde i sitt folkbildningsarbete. Ove Rosengren lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi känner stor tacksamhet att vi fick arbeta vid hans sida.

Agneta Djäken
Per Johansson
Ulric Hermansson
Staffan Hübinette
Maria Söderberg
Martin Viredius

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln