Dystert Obama!

Till slut sa han det vi absolut inte ville höra. I en intervju i tidskriften The New Yorker, som svar på en fråga bland många andra, sa han att det visserligen är slöseri med tid att röka marijuana men det är mindre farligt än att dricka alkohol. Och att eftersom afro-amerikanska ungdomar och latino-ungdomar straffas hårdare än vita ungdomar om de åker fast så är legalisering av marijuana i Colorado och Washington OK.

Särskilt presidentlikt är det inte. Barack Obama ger sitt godkännande till en politik som på ganska kort sikt, förmodligen, kommer att förändra det internationella samarbetet kring narkotikakontroll i grunden. I en tidningsintervju, lite i förbigående, som en parentes nästan, betraktande, inte ledande, dock ej oväntat, lägger han om narkotikapoltiken på ett extremt sätt och kastar oss tillbaks 100 år i tiden. Reaktionärt. En återgång till en tid då det inte fanns någon narkotikapolitik.

Han oroar sig i intervjun för vad nästa steg blir. Kommer krav på legalisering av kokain, av metamfetamin? Droger han menar har djupgående effekter på användarna. Underförstått: det har inte cannabis. Och han behöver inte spekulera. Drug Policy Alliance, viktigast och rikast av alla legaliseringsgrupper, har hela tiden varit öppna med sitt långsiktiga mål: fullskalig legalisering.

I DN den 10 januari förklarar Martin Gerlin för oss svenskar att legaliseringen av marijuana i USA inte handlar om att röka på utan om att göra något åt de överfulla fängelserna. Samma budskap dyker sedan upp på fler ställen i media. Fängelserna bågnar av alla som sitter där för marijuanabrott. Inte sant dock. En modern myt, som råttan i pizzan. Nån har sagt att nån har sagt att nån har sagt att det är så.

American Society of Addiction Medicine, ASAM, publicerade i juli 2012 en vitbok om de förslag som då förelåg om marijuanalegalisering, och som nu blivit gällande lag i delstaterna Colorado och Washington. ASAM går igenom hur många som sitter fängslade på grund av marijuanabrott och visar att det handlar om 2 % av de dömda. Cirka 1 % har innehav som brottsrubricering. De övriga har alltså blivit dömda för langning eller andra grövre brott.

Att Barack Obama spinner på den här tråden – att afroamerikaner och latinos är diskriminerade i rättsväsendet i USA, vilket de är – är inget argument för att legalisera marijuana. Afroamerikaner och latinos är diskriminerade genomgående i det amerikanska rättssystemet. Det vore utmärkt om Obama skulle göra något åt detta problem, men marijuanalegalisering påverkar ingenting. Snarare tvärtom. Det är de socialt svaga som kommer att drabbas mesta av att marijuana nu blir en laglig drog i USA. Redan idag är avhoppen från high school ett stort problem kopplat till marijuanarökning – och alkohol för den delen. De problemen kommer att öka nu.

Ett seriöst sätt att ta sig an frågan om cannabis ska legaliseras vore att göra en historisk översikt. USA, liksom större delen av övriga världen, har flera hundra års erfarenhet av legal hantering av alkohol och tobak. Hur funkar det om man ser till folkhälsa, trafikolyckor, upprätthållandet av åldersgränser, skatteintäkter i förhållande till kostnader för skador, hur snabbt viktiga forskningsrön får genomslag på politiken, hur stor makt har de kommersiella aktörerna och så vidare? Är det i så fall rimligt att slutsatsen skulle vara att vi gärna kan lägga till en tredje beroendeframkallande drog till de som idag är lagliga?

Det är en olycka för världen att Barack Obama är USAs president. Ingenting talar för att han kommer att lägga två strån i kors för att agera mot legaliseringen av cannabis. Den frågan drivs av lobbygrupper som Drug Policy Alliance – med George Soros pengar i botten –  och en penningstark marijuanaindustri kommer att växa fram på mycket kort tid. Det är nästan tre år kvar till nästa presidentval och frågan är om det ens är möjligt att ändra på politiken när pengarna nu tar över. Det ser faktiskt rätt dystert ut.

Per Johansson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln