ICON slår ett slag för legalisering

Reportage- och livsstilsmagasinet ICON publicerar i senaste numret, 04/2014, en text om svensk narkotikapolitik ur ett internationellt perspektiv. Rubriken är "Gröna vågen" och skribenten heter Maja Persson. Hon är journalist och hennes favoritlåt om marijuana är I got 5 on it med The Luniz, enligt den byline som ligger sist i artikeln. RNS är omnämt på flera ställen i texten på så vis att vi spelat stor roll för utformningen av svensk narkotikapolitik, vilket Maja Persson troligen beklagar. Det går knappast att tolka artikeln på annat sätt än att Maja Persson vill att cannabis ska legaliseras.

Jag skickade ett mejl till Maja Persson och påpekade en del faktafel i hennes text.
 

Hej Maja,

Jag läste nyss din artikel ”Gröna vågen” i senaste ICON. Kul att RNS framstår som viktiga, även om jag tycker det blir lite konspirationsteoretiskt i beskrivningen. Som om det gick att lura på folk en uppfattning om hur de ska se på narkotikapolitik. Du är inne på den frågan i slutet av din text och man kan ana en from förhoppning från din sida att det finns en slumrande ”grön” opinion som ännu inte kommit tillräckligt till tals. Tja, den som lever får se.

Din text har flera faktafel, av mindre och större grad. Jag hittade de här:

  • Uruguay har inte legaliserat och frågan är om det kommer att bli så. Det är paus i processen just nu. Landet har val i höst och opinionen är klart emot. Vi får se hur det blir. Läs mer.
  • Fredrik Federley har aldrig varit minister, däremot är han EU-parlamentariker. Nybliven sådan.
  • Det har ännu inte skett någon lagändring vad gäller synnerligen grova narkotikabrott. Jag läser just nu utredningsbetänkandet. Remisstiden går ut 10 okt. Troligen går förslaget dock igenom i riksdagen så småningom eftersom S är för förslaget enligt Morgan Johansson. Gissar att MP och V också hänger på.
  • Att målet för svensk narkotikapolitik ska vara ”ett narkotikafritt samhälle” var, såvitt jag minns, ett beslut i riksdagen. Regeringen föreslår, riksdagen besluter. Viktig skillnad. Jag gissar att det var närmast total uppslutning då, som det skulle vara idag igen om frågan kom upp.
  • Yngve  Persson var inte med och grundade RNS. Han kom in som ordförande efter ca fem år.
  • Bildtexten på sid 90 är konstig. Såvitt jag vet är det bara Sverige som specifikt kriminaliserar själva brukandet av narkotika, dvs det är lagligt i alla andra europeiska länder. Jag gissar att du/ni syftar på innehav för personligt bruk.
  • Faktarutan på sid 94: Kritiken mot Dunedin-studien (Nya Zeeland) om sociala bakgrundsfaktorer har besvarats från forskarteamet och de visar att det inte finns grund för den. Huvudförfattaren Madeline Meier var i Stockholm i våras och talade bland annat om detta på det fjärde World Forum Against Drugs. (Du kan få hennes kontaktuppgifter av mig om du vill kolla direkt med henne.) Det är inte ”omdiskuterat” att man blir dum av cannabis. Huruvida skadan är bestående är dock inte fastslaget. Dunedin-studien visar detta men det behövs mer forskning innan man kan säga att det är så. 
  • En lapsus att du i tidslinjen inte har med att konsumtionsförbudet infördes 1988, med straffskärpningen 1993. Det var det sistnämnda som gav polisen rätt att ta urinprov som bevis för att olovligt brukande ägt rum. Det är här Sverige skiljer ut sig internationellt. (Observera att det inte är förbjudet att ha narkotika i kroppen utan det är handlingen som är förbjuden. Om man rökt på i Amsterdam och åker fast i Stockholm men kan visa att man rökt på utomlands går man fri.)

Djävulen bor alltid i detaljerna. Du måste jobba mer med dem.

Vänliga hälsningar,
Per Johansson