Gabriel Wikström har bollen

Från Narkotikafrågan #1/2015 Politik och idrott är inte riktigt samma sak, men det finns likheter. Avgörande i båda fallen är vem som har initiativet i spelet. Visst kan ett defensivt spel i exempelvis fotboll leda till att man klarar hem oavgjort mot en normalt sett starkare motståndare. Men om man ska vinna matchen måste man agera offensivt och ta vara på de tillfällen som ges till att anfalla.

Folkhälsominister Gabriel Wikström har tagit flera initiativ i frågan om nya syntetiska droger under sin ganska korta tid i regeringen. Han har kallat till ett par expertmöten på departementet där de som har kunskap och erfarenhet på olika myndigheter har fått redogöra för läget och vad regeringen bör göra. Folkhälsomyndigheten har jobbat på med extra frenesi under senhösten och tagit fram underlag för att narkotikaklassa åtskilliga nya droger, varav särskilt farliga spice-varianter har ingått. Regeringen har klokt nog klassat drogerna som narkotika eller hälsofarlig vara och Gabriel Wikström har sagt att Sverige nu ligger i framkant internationellt i den här frågan.

Jo, så kan det vara. Vi kanske är bäst och snabbast i världen på att klassa de nya drogerna. Detta beror dock till stor del på att nästan alla länder står tämligen handfallna inför det här problemet. Hur knasigt det än låter kan vi inte nöja oss med att vara bäst i världen.

Regeringen måste se till att ta initiativet fullt ut över den ”industri” som tar fram nya kemiska preparat med narkotisk effekt. Det är en stor utmaning men det är inte på något vis omöjligt att åstadkomma detta. Och det kostar heller inte särskilt mycket pengar. Men det kräver att regeringen bestämmer sig och pekar med hela handen.

Arkiv

Senaste nyheter