Vad medborgarna vill

Från Narkotikafrågan #2/2015 För ett tag sen fick vi ett mejl från en narkotikapolis som funderade mycket på hur polisen arbetar mot narkotika. Med den nya polisorganisationen försvinner specialiserade narkotikapoliser vilket betyder att de blir för få på gatan där de verkligen behövs.

I Stockholm city kan man just nu se en stor ökad efterfrågan av heroinet. "Inför heroinet är vi alla lika oavsett inkomst och social börd” skriver polisen i mejlet. Drogen förslavar, splittrar familjer, förstör och tar liv. Ibland långsamt över flera år, ibland snabbt och oväntat – alltid alldeles för tidigt.


Under 2013 har det varit en kraftfull ökning av dödsfall i Stockholms län för gruppen 20-29 år samt en generell över hundraprocentig ökning sedan 2009. Det är helt förfärligt det som pågår!

Katarina Johnson har i Arko #2-2015 intervjuat forskare och andra för att beskriva vad problemet narkotikadöden är. Vi kommer att ha all anledning att komma tillbaks till ämnet i vår tidning längre fram.

Jag blir alltid glad och inspirerad när jag kommer i kontakt med engagerade människor, men just inom det här området blir man förvånad att det ska krävas engagerade personligheter för att förändringar skall göras. Borde vi inte kunna utgå från att medborgarna vill att polisen finns på plats och agerar mot heroinet på gatan och att de ansvariga ser till att det också blir så?

Agera mot försäljning, mot köp, mot missbruk – mot döden.

Pernilla Borg

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter