Debatten - inte en fråga om decibel

Klicka för att komma till RNS pressklipp, det senaste från RNS i debatten. Klicka för att komma till RNS pressklipp, det senaste från RNS i debatten.

Från Narkotikafrågan #3/2015 Det värsta som kan hända med narkotikadebatten är att den tystnar. Ett problem som inte debatteras finns liksom inte. Tyst har det dock inte varit om narkotikaproblemet på senare tid. Snarare har det funnits anledning att rekommendera folk att ta på sig hörselskydd för att kunna ta till sig det som sägs.

Allra mest har de höga dödstalen diskuterats. Vi publicerar en artikel som går på djupet i den frågan i det här numret. En annan fråga, som vi skrivit om många gånger tidigare, är drogtester i skolan. 

Skolinspektionen slog till mot en gymnasieskola i Vetlanda, vilket fick stor uppmärksamhet i media. Ett debattinlägg från Staffan Hübinette i Dagens Samhälle ledde till att Skolinspektionen backade och numera nöjer sig med att avråda skolor från att använda drogtester istället för att hävda att de är olagliga.

I det tält i Almedalen som RNS och ECAD var värdar för tillsammans hölls en debatt om cannabislegalisering mellan Ungdomens Nykterhetsförbund och Centerpartiets Ungdomsförbund. Till skillnad från många tidigare debatter i ämnet vi bevittnat var det en seriös debatt utan överdrifter. Detta lovar ändå gott för framtiden. Alla åsikter måste få komma till tals och bemötas på ett seriöst sätt. För visst är det så att det goda alltid vinner i längden?

Ett bra sätt att förhålla sig till debatter är att skaffa sig kunskap i ämnet. Pelle Olsson kommer i höst med en ny bok om cannabis där han bland annat nogsamt går igenom var cannabisforskningen befinner sig idag. Vi publicerar utdrag ur boken som fått namnet Big Marijuana.

Per Johansson, Generalsekreterare

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter