RNS i Almedalen

Från Narkotikafrågan #3/2015. För andra året i rad hade RNS ett tält i Almedalen, den här gången tillsammans med ECAD, European Cities Against Drugs. Solen sken från en klarblå himmel och besökarna på torget i hamnen var många. Både för RNS och ECAD är det en stor satsning att åka till Almedalen och lyfta narkotikafrågan, bland alla andra frågor som behandlas där i totalt cirka 3500 seminarier.

I tältet hölls flera seminarier varje dag kring ämnet narkotika där kunniga och erfarna personer talade. Bland de som kom till tältet fanns forskaren Peter Allebeck som berättade om hur han kunde visa på sambandet mellan cannabisrökning och schizofreni.

Projektledare Aïssata Maïga talade om miljöproblem och narkotikaproduktion. Drogförebyggande samordnaren Håkan Fransson berättade om hur Öckerö kommun fått ner ungdomsfylleriet och hur detta minskar narkotikamissbruket. Nelly Thambert från Unga KRIS vittnade om hur det är att ta sig ur ett cannabismissbruk.

Rektor Patrik Gustavsson från Ronneby redogjorde för hur man kan arbeta med policy och handlingsplan på en gymnasieskola. Drogsamordnare Johnny Gustavsson förklarade hur det går till att leta efter narkotika i Gävle kommuns avloppsvatten.

Tidigare riksdagsledamoten Gabriel Romanus modererade en debatt mellan Malin Thorsson från Ungdomens Nykterhetsförbund och Magnus Ek från Centerpartiets Ungdomsförbund om legalisering av cannabis. 

Ännu fler ämnen avhandlades, några av dem skriver vi om i det här numret av tidningen. Barnpsykiatern Christian Thurstone från Colorado talade om konsekvenserna av legaliseringen i delstaten. Psykolog Anna Fugelstad, ansvarig för det rättsmedicinska registret Toxreg, gick igenom vilka droger som i första hand ligger bakom den ökade narkotikadöden. Professor Olof Beck förklarade svårigheterna med att narkotikaklassa nya droger tillräckligt snabbt. 
– Att åka till Almedalen är möjligt för RNS bland annat tack vare bidrag till våra verksamhet från alla våra företagsvänner, säger organisationssekreterare Pernilla Borg.
- Det är viktigt att vi är där och lyfter fram vårt budskap. Inte minst viktigt är alla oplanerade möten mellan föreläsningarna, med beslutsfattare likaväl som medlemmar och supporters, fortsätter hon.

Per Johansson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter