Public Service bedriver kampanj-journalistik

Från Narkotikafrågan #4/2015. I höst har den gemensamma nyhetsredaktionen för Rapport och Aktuellt ganska oblygt ägnat sig åt kampanjjournalistik med den restriktiva svenska narkotikapolitiken som måltavla. Bakom kampanjen står två unga journalister, Therese Bergstedt och Johan Wicklén. 

I ett stort antal texter på svt.se och uppföljande nyhetsinslag i Rapport och Aktuellt har reportrarna gett oproportionerligt stort utrymme åt personer som vill ändra på svensk narkotikapolitik. Huvudfokus har varit narkotikastrafflagens förbud mot olovligt brukande, det så kallade konsumtionsförbudet.

Bottennappet i kampanjen anser jag var då FN:s vice högkommissionär för mänskliga rättigheter, Flavia Panisieri, intervjuades om svensk narkotikapolitik och dömde ut den i hårda ordalag.

Flavia Pansieri är akademiker från Italien som haft många olika poster inom FN-systemet. Hon hölls personligen ansvarig för den sexskandal som utspelade sig i Centralafrikanska Republiken i början av år 2014. Franska soldater hade utnyttjat barn sexuellt vilket Pansieri kände till utan att agera. När hennes svenske medarbetare Anders Kompass vidarebefordrade uppgifterna till franska myndigheter så de kunde
agera blev Pansieris reaktion att försöka förmå Kompass att säga upp sig.

Anders Kompass vägrade säga upp sig och då såg Pansieri istället till att han blev suspenderad. Hon fick stöd i detta av sin chef högkommissionären Zeid Ra’ad Al Hussein, diplomat från Jordanien.

Så småningom blev den här saken vida känd vilket ledde till att Flavia Pansieri i somras avgick från sin post, ”av hälsoskäl”. Dock har hon
”låtit sig övertalas att arbeta halvtid fram till årsskiftet” enligt en talesperson för hennes kontor i Genève. Och det är således från den positionen Pansieri uttalat sig om svensk narkotikapolitik. Är hon ett trovärdigt vittne? Jag tycker inte det.

Jag påpekade detta för Bergstedts och Wickléns chef på SVT, Ulrica Larshamre. Hon hänvisade då till att Pansieris chef, Al-Hussein, gjort ett skriftligt uttalande som i princip stödjer det Pansieri säger i intervjun. Han uttalar sig inte specifikt om Sverige men säger
bland annat såhär:

"Criminalization of possession and use of drugs causes significant obstacles to the right to health. Drug users may justifiably fear that they will be arrested or imprisoned if they seek health-care."

Det där är helt absurt att säga så om Sverige. Det är olagligt för sjukvårdspersonal och socialsekreterare att polisanmäla en person som söker vård för sitt missbruk. Vilket hade varit bra om det kom fram i SVT:s reportage. Om det inte var kampanjjournalistik SVT ägnade sig åt.

Per Johansson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter