Lag och ordning

Från Narkotikafrågan #1/2016 Ovanligt många frågor är starkt belysta i samhällsdebatten just nu. En sådan är den om förorter som betraktas som riskområden. Nationella operativa avdelningen på polisen (tidigare Rikskriminalen – varför ändrade man det namnet?) har identifierat 53 förorter som har problem med brottslighet och låg social status. 15 av förorterna är särskilt utsatta, där är läget akut.

Det handlar om öppen försäljning av narkotika, annan brottslighet sker också öppet, folk är rädda för att vittna vid rättegångar, bilbränder förekommer, myndigheter har svårt att utföra sina vanliga uppgifter, religiös intolerans och så vidare.

Ett samhälle i samhället som är på väg att braka samman. Som delvis
redan har gjort det.

Journalisten Katarina Johnson och fotografen Hanna Egge Grandert följde några poliser i deras arbete i en av dessa förorter. Det är en dyster bild de ger samtidigt som de unga poliserna brinner för att ta tillbaka det som gått förlorat. (Läs reportaget här)

Det handlar om en liten klick unga män som tagit över i förorten och som förstör livskvaliteten för alla de andra som bor där. Som bara vill leva sina liv i lugn och ro. Jobba och förkovra sig på olika vis. Göra så att det blir lite bättre för den egna familjen. En dag i taget, månad för månad, år för år. Precis så som nästan alla av oss strävar på.

Det handlar om att inte ge upp, om att ta tillbaka förlorad mark, om att alla måste få en chans att leva i lugn och ro. Det handlar om att lag och ordning ska råda överallt.

Per Johansson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter