Cannabisdebatt med CUF och SSU

Centerpartiets Ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek hade en debattartikel i Göteborgsposten den 20 maj där han argumenterar för legalisering av cannabis. Inget nytt i att CUF står för detta men det känns som om man höjt tonläget några snäpp i sin argumentation. Några dagar senare svarar två företrädare för Socialdemokraterna ungdomsförbund, SSU,  i GP; Philip Botström, förbundsordförande och Disa Chrapkowska, folkhälsopolitisk talesperson. Ett utmärkt bra inlägg i debatten som konstaterar att legalisering inte löser några av de problem som missbruket av cannabis leder till.

Förutom att Botström och Chrapkowska skriver bra är det glädjande att just de svarade på Magnus Eks artikel. Vår folkhälsominister Gabriel Wikström var tidigare ordförande i SSU och lyssnar troligen på sina vänner där. Han skulle tjäna mycket på att ta till sig det språk och de argument som Botström och Chrapkowska använder sig av. Wikström har under sin tid som ansvarig minister inte varit tydlig med vad han vill med narkotikapolitiken. Han sa nyligen i en intervju: ”Vi har gjort en förflyttning av narkotikapolitiken sedan förra våren och betonar mer folkhälsobaserad strategi.” Vad det innebär konkret, förutom att det ska bli mer sprututbyte i Sverige, är ännu höljt i dunkel.
 
Gabriel Wikström måste, nu när han fått förlängt förtroende som minister från Stefan Löfven, bestämma sig för vad han vill med narkotikapolitiken. Han kan börja med att prata med sina gamla SSU-kompisar.
 
Per Johansson