I Colorado ligger missbruket högt av alla droger

Årligen genomför den amerikanska myndigheten The Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) en undersökning för att ta reda på vilka droger amerikaner, 12 år och äldre, i de olika delstaterna använder/missbrukar. Det handlar om icke-medicinskt missbruk av opioidbaserade läkemedel, marijuana, alkohol och kokain.

Inte så förvånande att marijuana ligger högt i de delstater som legaliserat eller är på gång att göra det. Några delstater som ligger nära Mexiko ligger högt för kokain. Arizona har högsta nivån i landet när det gäller opioid-läkemedel. Wisconsin, Minnesota och North Dakota har hög alkoholkonsumtion, vilket förklaras med att där finns många med Nordeuropeisk bakgrund, där det ju är ”tradition” att dricka sprit och öl.

Något oväntat är att delstaterna i sydöstra USA, det som kallas ”bibelbältet” har höga nivåer av opioid-läkemedel samtidigt som man där ligger lågt på de andra drogerna.
 
Det som sticker ut i undersökningen är att Colorado som enda delstat ligger högt när det gäller alla fyra drogkategorierna. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen i USA delstat för delstat. Snart kommer Oregon och Alaska att etablera en kommersiell marknad för marijuana. Vad som händer i Kalifornien i folkomröstningen i november kommer att spela stor roll för hur andra delstater kommer att göra längre fram.
 
Per Johansson