UTBLICK: Kommer cannabis legaliseras i Italien?

Från Narkotikafrågan #2/2016: För inte så många år sedan stod Italien Sverige nära narkotikapolitiskt. Idag är läget helt annorlunda. Benedetto Della Vedova, medlem av senaten, har initierat ett förslag som nu disktueras inom Italienska parlamentet om en variant på legalisering av cannabis. Modellen är hämtad från Spanien och går ut på att medlemmar av en klubb ska kunna odla cannabis lagligt tillsammans och röka den. Det finns även idéer om att sälja cannabis till allmänheten.

Della Vedova är medlem av ett nystartat parti, Scelta Civica, som stödjer den sittande regeringen under Matteo Renzi, som leder Demokratiska paritet. Också det ett relativt nystartat parti. Mycket talar för att Della Vedovas förslag kommer gå igenom i parlamentet.

– Oppositionen är splittrad och agerar svagt, mejlar Fabio Bernabei, verksamhetschef för Osservatorio Droga, en nyhetssajt på nätet med stöd av katolska kyrkan. Det är bara olika frivilligorganisationer som tar ordentlig strid mot lagförslaget.

Säkert spelar det stor roll för hur de politiska partierna agerar att en opinionsundersökning nyligen visade att 73 procent av de tillfrågade stödde idén att tillåta cannabisklubbar. En drogvaneundersökning i Rom visade dessutom att 75 procent av de tonåriga eleverna någon gång rökt cannabis, vilket är en mycket hög siffra vid internationell jämförelse.

Den även i Sverige berömde författaren Roberto Saviano, känd för sina böcker om maffian, driver i debatten på om att Italien måste legalisera cannabis för att ta över handeln från just maffian.
– I dag är spelmarknaden avreglerad i Italien och olika typer av gambling finns så gott som överallt, mejlar Monica Barzanti, talesperson för San Patrignano, Europas kanske största vårdhem för unga människor med narkotikaproblem. Den större delen av
spelmarknaden kontrolleras av maffian och camorran och idag har vi ett jätteproblem med människor som fastnar i spelberoende, fortsätter Monica Barzanti. 

Italien är ett viktigt land i Europa och världen med en ekonomi bara något mindre än Frankrikes och Storbritanniens. Därför är det mycket oroande om ett såpass viktigt land i EU legaliserar cannabis och därmed bryter mot FNs narkotikakonvention från 1961. De närmaste åren kommer att sätta samarbetet inom EU på prov när det gäller att agera tillsammans inom FN-systemet inför det stora FN-möte om narkotika som ska äga rum 2019.

Per Johansson.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter