Är beroende en sjukdom? 

Om man engagerar sig i narkotikaproblemet ställs man förr eller senare – oftast förr – inför frågan om drogberoende är en sjukdom eller inte. Det var kring denna fråga som den moderna svenska narkotikadebatten startade på Expressens kultursida 1965. Och denna fråga återkom i diskussionerna i FN-huset i New York under UNGASS-mötet i april. ”Beroende är en sjukdom och det är fel att straffa sjuka människor, därför ska användande och innehav för personligt bruk vara legalt.” Ungefär så lyder argumentationen.
 
Sally Satel heter en amerikansk psykiater specialiserad inom beroendevård. Hon har skrivit flera böcker om politik och psykiatri och deltar återkommande i den amerikanska debatten om narkotikaproblemet. Hon har fördjupat sig i frågan om beroende är en sjukdom, ”a brain disease” som National Institute on Drug Abuse, NIDA, beskriver saken.

Nyligen publicerade Sally Satel en artikel med rubriken Is addiction a brain disease? på en brittisk webbsajt som heter The Conversation. Nyckelmeningen i texten är: Addiction is not a problem of the brain, though the brain is surely involved: it is a problem of the person.
 
Det går inte att svara enkelt på den enkla frågan om beroende är en sjukdom. Men jag tycker att man blir ganska mycket klokare av att läsa Sally Satels artikel. Och just här var det dessutom intressant att läsa kommentarerna på artikeln – och Sally Satels svar på kommentarerna.
 
Per Johansson