Gabriel Wikström måste ta ansvar för missbruket av läkemedel!

Göteborgsposten hade den 13 juni ett par artiklar om missbruk av läkemedel. Michael Verdicchio har en intervju med en man som tidigare missbrukat ”vanlig” narkotika och alkohol men nu gått över helt till narkotikaklassade läkemedel. Den intervjuade Peter säger: ”Beroendevården är ett skämt. Visst har jag ett eget ansvar för att jag hamnat här. Men jag tycker nog att vården kommer lite lätt undan. Alla vi som är beroende av mediciner har ju fri tillgång. Det är bara att gå ut på gatan och köpa. Piller finns överallt.” Samme Michael Verdicchio skriver om problemet med narkotikalangning utanför sjukhus och beroendemottagningar i Göteborg, vilket GP rapporterat om tidigare.

Trots att detta alltså uppmärksammats i media vill ingen ta ansvar för problemet. Linda Schulz är enhetschef på Centrummottagningen vid Masthuggstorget. Bara meter utanför den mottagningen erbjöds GP att köpa narkotika. ”Det som sker utanför mottagningarna är en polisiär fråga. Det kan vi inte göra något åt”, säger Linda Schulz, till GP.

Ulf Merlander, polischef i området, säger till GP att gatulangningen av läkemedel inte är ett prioriterat brott. ”Det är vårdens ansvar att stoppa deras missbruk.”
 
Alla inser att problemet finns. Vi vet att dödligheten bland narkotikamissbrukare är rekordhög och att narkotikaklassade läkemedel kraftigt bidrar till detta. Men inget händer. Och tyvärr är inte situationen i Göteborg unik på något sätt.
 
Vem bryr sig och vem tar ansvar? Ytterst är detta en fråga för regeringen i och med att de inblandade myndigheterna inte vill eller förmår ta ansvar. Och därifrån kommer ingenting. Den ansvarige ministern Gabriel Wikström har under lång tid pratat om att göra det lättare att starta sprutbyte, en åtgärd som inte ens marginellt kommer att påverka dödstalen. Men han synes inte ha något på gång som åtgärdar det som GP så föredömligt rapporterat om.
 
Per Johansson