Stockholms stad på väg att lämna ECAD

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus har bestämt sig för att gå ur ECAD, European Cities Against Drugs, som Stockholm en gång grundade för drygt 20 år sedan. Det verkar vara MP som driver saken, Åsa Lindhagen är socialborgarråd, men med S goda minne. Man säger att beslutet grundar sig i omsorg om skattebetalarnas pengar, men jag tror inte på det. Min gissning är att man inte vill bli förknippade med en restriktiv narkotikapolitik i det debattklimat som nu råder, men man vill inte säga det rent ut. Det handlar om 120 000 kr i årsavgift som verkligen inte är mycket pengar för Stockholms stad.

ECAD hade en downperiod för några år sedan. Ekonomin slog i botten och verksamheten gick i stå. För ett par år sedan fick ECAD en ny chef, Erik Leijonmarck. Han är en mycket bra representant för en restriktiv narkotikapolitik. Uttrycker sig alltid balanserat. Både skriver och pratar bra. Gör sig bra i media. Var mycket aktiv på den restriktiva sidan i UNGASS-processen, där även jag hade en liten roll. Erik har varit inbjuden som talare när EU-kommissionen haft möten om narkotikapolitik. Och så vidare.

ECAD är tydligt på uppgång. Ekonomin är i ordning, personalen funkar bra ihop och nästa steg är att rekrytera nya städer framförallt i västra Europa, där man idag är svaga. Att Stockholm i detta läge kliver ur ECAD kan innebära dödsstöten för organisationen. Istället för uppåt från ett inte helt bra läge bär det av neråt. Och sånt kan gå fort. Legaliseringsivrarna kommer förstås bli glada. De är redan igång med hurraropen på sociala medier.
 
Per Johansson