Jättebeslag av kokain - påverkar inte marknaden

Jag befinner mig i en stuga i skogen i östra Finland. Ser på svenska morgonnyheter på svenskspråkiga Yle fem. Noterar att polisen i Australien tagit sammanlagt 1100 kilo kokain som var på väg att smugglas in i landet. Två års jobb ligger bakom. Dryga dussinet personer tagna (Läs mer här). Troligen påverkar inte detta knarksituationen i Australien på något sätt. Priset kanske går upp något på kokain under en kortare period men så länge efterfrågan lämnas i stort sett ifred kommer utbudet att vara stort. Man tjänar så mycket på att smuggla och sälja narkotika att det alltid finns några som vill ta risken. De som åkte fast den här gången ersätts snabbt av andra distributörer.
 
När ska de som beslutar om narkotikapolitikens inriktning och innehåll inse att en framgångsrik politik måste ha efterfrågan/bruket som huvudfokus? När?
 
Per Johansson