Socialdemokraterna vill sätta hårt mot brottsligheten

Land skall med lag byggas. Så står det i de gamla landskapslagarna och det är lika sant idag som då. Polisen i Island lär ha detta som sitt valspråk. Coolt!
 
Inför Socialdemokraternas kongress i april kommer de 350 ombuden att behöva fundera över vad denna gamla sanning betyder i praktiken. Partistyrelsen lägger fram ett förslag till kriminalpolitiskt program som är långt mycket tuffare jämfört med tidigare. Man skriver:
"Brottsligheten utgör ett hot mot hela det demokratiska samhället och ska bekämpas med alla medel. Socialdemokratin kommer att stå i första ledet i den kampen.”
 
Inrikesminister Anders Ygeman säger till Ekot:
”Socialdemokratin har ju alltid prioriterat det förebyggande arbetet, men nu har vi också en tydlig prioritet på de hårdare insatserna, fler poliser i de utsatta områdena, skärpt lagstiftning, tuffare påföljder.”

Det är utmärkt att Socialdemokraterna positionerar sig på det här viset. Det vore kanske inte självmord om man inte gjorde det, men ett rejält självmål i alla fall. Alla som tittar på tv och läser tidningarna kan konstatera att på vissa orter i Sverige har rättssamhället tappat kontrollen. Det faktum att många av dessa är invandrartäta förorter gör inte saken enklare. Sverigedemokraterna försöker givetvis utnyttja detta till fullo.
 
Om de andra politiska partierna – och Socialdemokraterna är nog viktigast för att de är störst – lämnar walk over till SD i den här frågan är risken mycket stor att det partiet skulle bli just så stort som de själva hoppas på att bli.
 
Det ska bli spännande att se hur ombuden på Socialdemokraternas kongress kommer att behandla partistyrelsens förslag. Det blir svårt för många att stödja en ”hård” linje eftersom det går emot idén om att ett rättvist samhälle automatiskt ska lösa problemet med att folk väljer den brottsliga banan. Min gissning är att partistyrelsens linje utan större åthävor går hem. Vi befinner oss i ett mycket svårt läge och det gäller att vända utvecklingen, hur smärtsamt det än må vara.
 
Politik handlar om att lösa gemensamma problem. Det är inte en tävling i att visa vem som är bäst på att vara en god människa. God moral och gott omdöme är visserligen de viktigaste egenskaperna en politiker ska vara utrustade med. Men när de gemensamma problemen ska lösas är det resultatet som räknas, inte hur många stilpoäng den enskilde politikern lyckas samla ihop under arbetets gång.
 
Per Johansson