Ovanligt goda nyheter från Uddevalla

Tidningen Bohusläningen rapporterade 15 mars att polisen i Uddevalla genomfört en insats på gymnasieskolor i kommunen. 15 ungdomar fick följa med polisen för provtagning, misstänkta för ringa narkotikabrott. 7 lämnade positiva prover. Polisen hade velat ta in fler men alla de misstänkte var inte på plats.

Det var skolorna som tagit initiativ till polisens insats för att man vet att det förekommer narkotikamissbruk bland eleverna. Föräldrarna kallades till förhör och socialtjänsten var också inkopplad. Ulrika Engelbrektsson är drogsamordnare i Uddevalla och säger att det inte är frågan om någon hetsjakt på ungdomarna. Syftet är att fånga upp de som är i farozonen och hjälpa dem. Viktigt att de går färdigt skolan. Hon konstaterar också att ingen av skolorna i Uddevalla verkar ha mer problem än de andra.

Polis, socialtjänst, skola och föräldrar samarbetar för att ingripa tidigt när skolungdomar börjar experimentera med narkotika och ser sen till att skolarbetet funkar. Tänk om det såg ut såhär överallt! Narkotikavanor grundläggs nästan alltid i tonåren. Enormt mycket bättre med tidigt ingripande och enkla insatser i den åldern jämfört med narkomanvård och även fängelse långt senare i livet. Oftast med dålig prognos dessutom.
 
Per Johansson