Amanda Sokolnicki borde tagit kontakt med Sara Woldu innan hon skrev

Amanda Sokolnicki, ledarskribent på Dagens Nyheter gjorde en riktig fuling i måndags (8 maj), men fick snabbt en välförtjänt imaginär snyting tillbaks. Amanda S skriver återkommande om narkotikapolitik i DN och ansluter sig till den bland ledarskribenter så populära trenden att ifrågasätta idén med att ett narkotikafritt samhälle som långsiktigt mål. Vad det alternativa målet är nämns sällan, men strunt i det för den här gången.
 
TV-dokumentären ”Aldrig backa”, som följer en mamma-grupp inom KRIS ledd av Sara Woldu, har setts av många svenskar och gjort stort intryck. Uppenbarligen även på Amanda S som skrev en ledarkrönika om serien.

För alla oss som känner till KRIS och även lärt känna Sara W var det minst sagt konstigt att läsa hur Amanda S drar långtgående narkotikapolitiska slutsatser utifrån dokumentären.

Rubriken på krönikan lyder Unga mammor visar vägen för narkotikapolitiken, och Amanda S gör sig därmed till talesperson för KRIS-mammorna. När det kommer till narkotikapolitiska insatser förespråkar Amanda S sprutbyte, sprutrum och naloxon-utdelning. Underförstått är också att man inte ska straffas för narkotikabruk och möjligen inte heller för innehav för personligt bruk.
 
”Kanske kan partierna snart också börja lyfta frågan om fixrum där människor kan ta sina droger säkert.”
 
Sara W skrev en kommentar som DN publicerade idag torsdag (11 maj) där hon helt tar avstånd från Amanda S slutsatser. Sara W inleder med ”Jag tycker det är djupt beklagligt att Amanda Sokolnicki använder SVT:s dokumentärserie ”Aldrig backa” i en ledarartikel som förespråkar sprutrum, sprututbyte och fortsatt lidande för mina missbrukade vänner.”
 
Längre ner skriver Sara W ”Jag är så trött på att politiker sitter och beslutar om huruvida sprutor ska delas ut när de inte har en aning om hur det är att leva i den verkligheten! Jag har levt i den verkligheten!”
 
Sara W blev intervjuad under onsdagen i SR:s Nordegren & Epstein i P1. Där säger hon många kloka saker. Allt hon gör handlar om framtidstro och hopp.
 
”Jag vill förmedla att det går att få ett fantastiskt liv, precis det livet som du önskar och drömmer om.”
 
Amanda Sokolnicki borde ha tagit kontakt med Sara Woldu innan hon skrev sin krönika. Då hade hon räddat sig själv från den pinsamma situation som nu uppstått. Med ett öppet sinne hade hon dessutom kunna tänka några nya tankar.
 
Nästan allt jag lärt mig om hur missbruk funkar på individnivå har jag lärt mig av missbrukare. Nyktra och drogfria missbrukare mest. Alla som har med den här frågan att göra bör då och då gå på öppna möten med Anonyma Narkomaner. De är som universitetsföreläsningar på riktigt hög nivå, om man vill förstå narkotikaproblemet.
 
Per Johansson