Inte en av våra bästa tweets

För några dagar sedan la vi upp en länk på twitter till en artikel i Aftonbladet där det finns uppgifter om att två av de tre män som anhållits misstänkta för mordet på Tova Magnusson tidigare dömts för att ha använt cannabis. Det var inte en av våra bästa tweets och därför tar vi nu bort den. Den var slarvigt formulerad vilket inte var OK med tanke på det tragiska mordet på en ung kvinna.
 
Twitter ger inte utrymme för några längre utläggningar, vilket inte är en ursäkt att utrycka sig slarvigt. Många har tolkat vår tweet som att vi menar att det är själva cannabisbruket som lett fram till mordet. Det går absolut inte att uttala sig om den saken på basis av de mycket knapphändiga uppgifterna i Aftonbladet. Det var inte heller så vi menade men vissa har uppfattat det så.

Det är sedan lång tid allmänt accepterat att det finns ett samband mellan alkohol och våld. De allra flesta människor blir inte våldsamma när de blir påverkade av alkohol, men ganska många blir det och detta är ett av våra stora samhällsproblem.
 
Hur det ser ut med kopplingen cannabis och våld har vi dålig kunskap om. Men vi kan konstatera att cannabis dyker upp i samband med en hel del grova våldsbrott. De senaste årens terrordåd som ägt rum i städer i Europa har i flera fall begåtts av män med etablerade cannabisvanor.
 
Bara några dagar innan artikeln i Aftonbladet publicerade Dagens Nyheter en stor granskning av 100 unga män som dels dömts för mord eller är föremål för utredning om mord med skjutvapen under senare år. En faktor som dyker upp återkommande i utredningarna om dessa mord är cannabis. I första hand att man använder cannabis själv, men även handel med drogen, olika typer av uppgörelser och så vidare.

Vi behöver kunskap om hur kopplingen cannabis och våld ser ut. Det kan knappast vara en tillfällighet att drogen dyker upp så ofta vid grova våldsbrott. Det kommer att ta tid att få fram den typen av kunskap. Under tiden kan det vara klokt att inte uttala sig alltför tvärsäkert om det finns – eller inte finns – ett samband.
 
Per Johansson