#4/2017 Staffan är årets förebyggare

Under konferensen Förebygg.nu 15-16 november 2017 i Göteborg fick Staffan Hübinette ta emot priset Årets förebyggare. Priset består av ett diplom och 25 000 kronor. Läs intervjun med pristagaren här


Narkotikafri Skola
De allra flesta skolelever använder inte cannabis eller andra droger, allt fler avstår från tobak och alkohol. De flesta skolor
fungerar hyggligt bra och eleverna trivs. Men en del elever använder cannabis och andra droger och i en del skolor kan
situationen vara mycket besvärlig.
De årliga drogvaneundersökningar som görs av CAN ger en statistisk
bild av hur den genomsnittliga narkotikaanvändningen ser
ut i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2. 


Missbrukare och människa
Reportage: Via ett inlägg på Facebook där ordföranden för Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) i Stockholm, Sara Woldu, kommenterade ett seminarium där polisen Annika Ljung deltog, fann den nyktra missbrukaren Emelie Olsson den polis hon så ofta tänkt på. Hon den där blonda som alltid var så respektfull och gärna gav en kram och som var en bidragande orsak till att Emelie fann kraften att bryta sitt destruktiva liv. Nu ska de mötas för första gången på många år. Långt från knarkarkvartar och pundarbilar.


Alla kan halka dit. Och alla kan ta sig tillbaka igen.
Krönika av Sara Woldu: Som ledare och förebild för många mammor och kvinnor inom KRIS är mitt motto: För att få trygga och lyckliga barn måste vi bygga trygga och lyckliga mammor. Efter succédokumentären Aldrig Backa har vi fått otroligt fin respons och verkligen lyckats nå ut med ett budskap. Jag förstod under de två inspelningsåren att det här skulle bli något jättebra. Vi har lyckats nå ut till så många. Kvinnor, män, unga, gamla, missbrukare, före detta missbrukare, helt vanliga Svenssons osv.


Colorado: Vit och svart marknad allt större
Rapport: Den strikta regleringen av marijuanamarknaden i Colorado
har inte minskat den svarta marknaden. Tvärtom är de illegala
odlingarna större idag än före legaliseringen. Andra effekter är ökat bruk, fler sjukhusinläggningar, tilltagande brottslighet och fler trafikdöda.