Kors i taket för Anders Schönström

Det är sällan man blir glatt överraskad när man läser tidningen nuförtiden. Just därför var det extra kul att läsa vad Anders Schönström, kommunalråd (S) i Malmö, skrev på Aftonbladet Debatt den 8 februari.
 
Anders Schönström vill att samhället blir effektivare när det gäller att bekämpa gängkriminaliteten i hans hemstad. Det var inget att rita ens ett litet kors i taket för, men det som är så bra med hans utspel är att han är konkret på ett konstruktivt sätt. Han föreslår åtgärder som kommer att få effekt – om de genomförs ska kanske tilläggas.

Det är ingen lång lista Anders Schönström presenterar men stora förändringar börjar alltid med små steg. Han vill att myndigheter ska samordna sina aktiviteter bättre när det gäller att komma åt kriminella gäng på samma sätt som kommunala myndigheter samverkat i staden för att stänga svartklubbar och illegala rökkaféer. Utmärkt idé. Kan man inte komma åt gängen för de grova brott de begår kan samhället agera mot mindre brott och förseelser de gör sig skyldiga till. Gangsterledaren Al Capone i Chicago blev inte dömd för några allvarliga brott utan fick till slut krypa in i fängelse för skattebrott och olagligt vapeninnehav.
 
Ett intressant förslag Anders Schönström kommer med är att räkna ihop mängderna av den narkotika en person åker fast för om hen blir tagen av polisen flera gånger. Idag döms varje brott för sig och på så vis kan en person som säljer narkotika på gatorna bli dömd till böter varje gång, för att mängderna är för små vid varje enskilt tillfälle.
 
Djävulen bor alltid i detaljerna och därför måste samhället hela tiden omvärdera sin politik om det visar sig att den inte fungerar för att lösa de gemensamma problem som är politikens uppgift att lösa. Anders Schönströms lista är som sagt inte lång men det är sådana åtgärder som behövs för att börja vända utvecklingen åt rätt håll. Det är samhället som ska tränga tillbaks brottsligheten och inte som det ser ut på vissa platser i Sverige att brottsligheten tränger tillbaks samhället.
 
Ett riktigt stort kors i taket för Anders Schönström!
 
Per Johansson