Hedervärt, Hanif Bali!

På TV 4 i programmet ”Malou efter tio” har cannabislegalisering varit ett tema hela veckan. Malou von Sivers har intervjuat olika gäster i studion. Samtidigt som jag tycker att det är konstigt att lyfta ett ämne som har så lite fog för sig i Sverige – 80-90 procent av befolkningen är mot, inget parti driver frågan – så måste jag erkänna att i onsdags (21 feb) genomförde Malou två intervjuer som tillsammans var väldigt intressanta.

Först ut var Mehdi Adnan Mossa som berättade om sitt liv som kriminell i förorten. Hur han som ung tonåring kommit in i kriminella kretsar där cannabis var dörröppnaren. Det ena ledde till det andra och så småningom blev det flera vändor i fängelse. Idag är Mehdi aktiv i sociala projekt och jobbar mot droger och kriminalitet sedan flera år. Vändningen kom i samband med sista fängelsestraffet. Se intervjun här
 
Mehdi får frågan om legalisering av cannabis skulle kunna minska kriminaliteten. ”Jag är helt emot droger, de förstörde mitt liv”, svarar Mehdi. Och berättar vidare att när han levde som kriminell var cannabis bara en inkomstkälla. Det fanns mer pengar att tjäna på att sälja kokain. Han avfärdar idén om att cannabislegalisering skulle minska kriminaliteten.
 
Nästa intervjuoffer var Hanif Bali, riksdagsledamot (M) och känd twittrare. Malou påannonserar Hanif som att han är för legalisering av cannabis, vilket jag själv trodde var hans ståndpunkt. Detta visar sig vara helt fel när Hanif själv får ordet. Han är inte bara mot legalisering utan uttrycker stor skepsis mot avkriminalisering av eget bruk. (Oj! Väldans kul när det oväntade händer.) Hanif fortsätter resonemanget om att de som säljer cannabis i utanförskapsförorterna är beroende av att socialt etablerade människor i exempelvis Stockholms innerstad köper cannabis av de kriminella gängen. Se intervjun här
 
Hanif Bali kliver fram som en debattör för en restriktiv narkotikapolitik, även om hans resonemang inte verkar helt genomtänkt och tydligt. Uppenbarligen har han fått nya intryck och kunskaper och verkar redo att inta nya ståndpunkter. Det är i så fall imponerande och i allra högsta grad hedervärt. Alltför sällan är folk – politiker lika väl som ”vanliga människor” – beredda att göra det som Hanif Bali verkar vilja göra: rannsaka sina tidigare åsikter och vid behov byta ut dem mot nya.
 
Per Johansson