Inga cannabisvänner inkryssade

Nu är rösträkningen avslutad för riksdagsvalet. Alla platser är besatta med namngivna personer. Det är redovisat hur många personkryss de olika kandidaterna fått. Vi vet också hur många röster alla småpartier fått. Det finns en del intressant att känna till om allt detta.
 
En av profilerna bakom Piratpartiet, Christian Engström, drev inför riksdagsvalet en kampanj som gick ut på att få väljarna att kryssa kandidater som vill legalisera cannabis. Man rekommenderade 31 namn från olika delar av landet. I stort sett bara kandidater från C och L med några enstaka namn från MP, SD och M.
 
Ingen av de 31 blev inkryssade.

En av de mer profilerade personerna var Christina Örnebjär. Hon satt på Örebrobänken i riksdagen 2014-2018 för Liberalerna. Hon var tidigare nr 1 på valsedeln men blev nerflyttad till nr 2 på valsedeln efter Johan Pehrson, som tidigare suttit i riksdagen och absolut inte är för en mer tillåtande narkotikapolitik. Bara en kom in i riksdagen för L och således hamnade Christina Örnebjär utanför. Hon är mycket engagerad mot den restriktiva narkotikapolitiken och har fått en hel del utrymme inom Liberalerna. Hon fick 3,6% personkryss mot Johan Pehrsons drygt 8%. Fem procent är gränsen för att kryssen ska räknas. Även om hon fått fem procent hade hon alltså inte kunnat ta sig förbi Johan Pehrson.

Björn Brändewall i Kalmar (L) fick 3,44%. Han satte igång en het debatt i tidningen Östra Småland om att legalisera cannabis. Liberalerna fick dock inte någon riksdagsplats i årets val från Kalmar län.

Anders Schröder i Gävle (MP) fick 1,48%. Han satt i riksdagen förra perioden men petades av partiet ner till icke valbar plats. Anders Schröder gjorde ett utspel före sommaren om att legalisera cannabis, kanske i tron att det skulle leda till inkryssning.

Men. Några cannabisvänner kom faktiskt in i riksdagen. Inte för att de blev inkryssade utan för att deras partier (C och L) satt upp dem på valbar plats. Det handlar om tre personer.
 
Joar Forsell (L) kom in i riksdagen på Stockholmsbänken. Han är ordförande i Liberala ungdomsförbundet som driver frågan om att legalisera cannabis. Johanna Jönsson (C) kom in på samma bänk. Hon satt i riksdagen tidigare och var/är talesperson för Centerpartiet i migrationsfrågor. De fick båda runt 1% av sitt respektive partis personkryss.

Magnus Ek (C) är lite intressant. Han är ordförande för partiets ungdomsförbund. Stod som nummer 1 på partiets lista i Östergötland. Rätt säker position för att ta partiets enda plats, men det var på håret att han missade. Muharrem Demirok stod också på listan och fick 4,67% av personkryssen mot 4,51% för Magnus Ek, som således klarade sig med ett nödrop eftersom man måste få minst fem procent för att bli inkryssad.
 
Cannabiskrysset har alltså varit en tämligen misslyckad kampanj för att få in personer i riksdagen som vill legalisera. Detta trots hyfsat stor uppmärksamhet i media. Christian Engström fick bland annat möjlighet att lägga ut texten rejält i Nordegren & Epstein i Sveriges Radios P1 utan att bli särskilt ifrågasatt. Flera tidningar har rapporterat om kampanjen och naturligtvis har saken snurrat runt rejält på sociala medier.
 
Det parti som finns i bakgrunden till detta, Piratpartiet, förlorade tre fjärdedelar av det väljarstöd man hade i valet 2014. Stödet var inte stort då, bara 0,43%, men nu sjönk det till 0,11%. En promille. Partiet försvinner in bland verkligt obskyra partier i Valmyndighetens redovisning.
 
När riksdagspartierna frågades ut i RNS/ECAD/KRIS-tältet i Almedalen i somras om sin syn på narkotikapolitik var uppslutningen kring den restriktiva politiken stor. Det finns skillnader men de är rätt små. Däremot finns det här och där brister i kunskaper och – ännu värre – engagemang. Vi har stora utmaningar i Sverige när det gäller narkotikaproblemet. Men det handlar inte om att det görs för mycket mot narkotikan, utan att det görs för lite.
 
Per Johansson