Legalisering: vem vinner, vem förlorar?

Lydia Wålsten skriver i en ledare i Svenska Dagbladet den 17 oktober (samma dag som Kanada legaliserar cannabis): ”Man glömmer ofta vilka innovationer samhället går miste om när man bara koncentrerar sig på de argument som en gång i tiden låg till grund för olika förbud.”  Hon beskriver hur mycket intressant som är på gång i Kanada. Livsmedelsföretag som håller seminarier om cannabismat, tidningarna fylls med annonser för cannabis, man kan åka på ”gräsresor” för att titta på odlingar. Cannabisindustrin väntas omsätta 50 miljarder kronor, vilket är lika mycket som byggbolaget Peab.

Verkligen jättespännande! I alla fall det där med miljarderna. Tänk om man skulle kunna tjäna en hacka för egen del på detta...
 
Men det där med skadeverkningarna, hur är det med dem? Lydia Wålsten nämner att cannabis har negativa hälsoeffekter på koncentrationen och inlärningsförmågan men kontrar snabbt med att den olagliga handeln i dag har en segregerande effekt. Riktigt vad som menas med det förstår jag inte men det verkar väga tyngre än de skador Lydia Wålsten tar upp. Slutsats: vi kan inte dra omkring i det status quo-land vi nu befinner oss i utan nu är det dags för förändring: legalisera!
 
Jo, en sak till varför vi ska legalisera. Dagens system har förlorare. Jag vet inte om Lydia Wålsten menar de ungdomar som får problem med koncentrationen och inlärningen eller de stackars poliser som tvingas ingripa mot de helt ovidkommande cannabisbrotten. Men strunt i det, för det var gårdagens problem. Nu ska vi alla kunna röka på när vi vill.
 
Ett litet, litet aber skulle möjligen vara att det kanske finns förlorare även efter legaliseringen. Om användningen ökar, vilket man ju måste tro på om man investerar i detta, kan man inte anta att också skadorna ökar? Koncentrationen och inlärningen. Och så var det nåt med psykisk ohälsa. Mycket snack om det nuförtiden. Hur ska man se på det? Och det där med trafikolyckorna...
 
Man ska inte fundera för mycket. Det gäller att tänka positiva tankar. Nu ska vi avreglera och legalisera oss in i framtiden. Framförallt ska vi tjäna mycket pengar!
 
Rep Nossnahoj