Drogkurage i 50 år

RNS fyller 50 år i år. Femtio års engagemang av människor
som inte ger upp.
Sprunget ur ett missnöje med narkotikapolitiken i mitten av
60-talet, då narkotika skrevs ut av läkare till unga och äldre missbrukare, grundade läkaren Nils Bejerot förbundet som kom att bli en stark opinionsbildare.

Ett förbund som står upp när det blåser drogliberala vindar och som har utvecklats till att i dag lägga stor kraft på att få narkotikafria skolor, som samverkar med syskonförbund och tar debatten, som driver bokförlaget Fri Förlag, har lokalavdelningar och ambassadörer. Som drivs och utvecklas tack vare människor som inte ger sig.
Jag möter dem på konferenser, RNS kansli, på jobbet på tullen, på polismyndigheten, på FMN-möten, hos KRIS, i Almedalen, på Facebook och Instagram. Människor som lägger ner både arbetstid eller fritid, eller ofta både och, för en bättre värld. 
En del brinner, andra glöder. Flera har förlorat det käraste de har, men orkar ändå fortsätta kämpa för ett narkotikafritt samhälle. Poliser, som Annika Ljung som trots hårt motstånd drivs att fortsätta bekämpa narkotika eftersom de sett baksidorna med cannabis i barnvagnen hos unga föräldrar där barn får växa upp med narkotika som prio ett.
Maria Nilsson, Anne Hallberg, Lena Larsson, Elsy Norén och alla andra föräldrar runt om i landet som är engagerade i FMN 
(Föräldraföreningen mot narkotika) eller AMD (Anhöriga mot
droger).
Niklas Lindroth och Lennart ”Lelle” Karlsson som utvecklat
en fin förmåga att mixa arbete på gatulangningsnivå med engagemang i SNPF (Svenska Narkotikapolisföreningen) till att få ut
välformulerade budskap i narkotikadebatten. Linda Nilsson som driver WFAD och Erik Leijonmarck på ECAD som informerar och debatterar narkotikapolitik och cannabis jorden runt. 
Staffan Hübinette och Pelle Olsson som enträget fortsätter
informera efter att ha besökt verkligheten. Specialistseniorerna Ove Lundgren, Per Johansson, Åke Setréus och Sven Alhbin och andra som hjälper oss med sin erfarenhet där det behövs som bäst. Kerstin Käll och Ulric Hermansson som forskar och framför.
Paul Barath och övriga KRIS:are som finns där så som KRIS fanns där för dem när det var dags för ett liv utan droger och kriminalitet.
Familjen Barre som levt med unga missbrukare för att förmå dem att överleva. Radarparet Gun Nordin och Katarina Cnattingius, Jonas
Hartelius, Ann-Marie Strömberg och alla andra som aldrig backar
för att föra fram budskapet.
Lisa Klefbom och Maj Mona på Unga drogförebyggare, alla Unga KRIS:are och Enver Göker som är där ungdomarna är – de är en förutsättning för en ljus framtid.
Oavsett anledning till engagemang står vi där när det blåser
snålt eller storm. För att vi sett baksidorna men tror på förändring.
Mitt eget uppstod tack vare bra droginformation i högstadiet
samt att jag i tonåren såg baksidan för en hel familj av en kille
som var mer haschvän än pojkvän. 
I detta nummer av tidningen får vi ta del av krönikor skrivna
av några av dem som debatterar och engagerar. Som har det
gemensamt med oss andra att vi önskar nästa generation en så
narkotikafri tillvaro som möjligt.

Tack för ert #drogkurage.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Göte Wallin » Valet och vi:  ”https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/can-varken-over-eller-medelklass-som-star-f..”

  • Marcus » Valet och vi:  ”Jessica Vikberg måste ju vara född på stenåldern. Att tro att förbud ska minsta ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-