Jorden fortsätter snurra

Det nya coronaviruset berör oss alla. Jag brukar säga att narkotika berör alla på olika vis. Men du och jag, ingen av oss har någonsin upplevt något liknande det som sker nu och som sker samtidigt över hela jordklotet. Det är snabba förändringar, dag till dag beslut, timme till timme beslut som påverkar många, många. Sjukhuspersonal går på knäna och medborgare drabbas av varsel, karantäner, konkurser och i värsta fall smitta med förödande konsekvenser.

RNS och Narkotikafri Skola påverkas förstås också av viruset. Ministermöten ställs in, skolbesök skjuts upp, föreläsningar försvinner. Fotbolls- EM och Eurovisionsfestivalen och andra gigantiska sedan lång tid planerade evenemang skjuts upp eller ställs in. Så beslutet att skjuta upp RNS kongress och att flytta fram Sverige Mot Narkotikakonferensen, där RNS är medarrangörer, till efter sommaren är ett självklart beslut.

Inställda möten med skolledning och elevhälsa och inställda föreläsningar med elever på grund av rådande läge ger oss däremot anledning att utveckla våra arbetsmetoder. Vi arbetar just nu med att ta fram nytt utbildningsmaterial till skolorna. Narkotikafri Skola kan inte arbeta uppsökande i nuläget men vi fortsätter att hjälpa skolor med rådgivning per telefon och mejl. 

Narkopodden kommer förhoppningsvis fortsätta komma ut var tredje fredag. Nästa avsnitt som släpps den 3 april och tar upp ”Den kluriga frågan om cannabis” med Pelle Olsson, lyssna här.

Hur narkotikasmuggling och narkotikabrott kommer att påverkas av stängda gränser och förändrade beteenden kan vi bara spekulera i än så länge. Att personer med beroendeproblematik kan vara extra utsatta vid coronasmitta pratas det inte om. Beroendeforskare Fred Nyberg tar upp problemet i Drugnews.

En polis berättade att hon ser att även unga kriminella tar ansvar genom att använda armbågshälsning för att undvika smitta. Det gör mig hoppfull.  Alla drabbas, många tar ansvar och det kommer en tid efter corona. Jorden fortsätter snurra men världen kommer troligen se lite annorlunda ut på andra sidan corona.

Vi fortsätter vi arbeta för ett samhälle så fritt från narkotika som möjligt och ditt stöd är viktigt för oss. Varje krona går direkt till vårt arbete med att utveckla nya metoder att nå ut till skolor, politiker och föräldrar. Och det bästa av det vi lär oss under denna utmaning kommer vi ta med oss när arbetet sedan återgår till fysiska möten igen på skolor, mässor, departement och kansli.

Tack för uppmärksamheten.
Jessica Vikberg
Ordförande