SVT sprider myter om narkotikapolitiken

Det finns egentligen bara en sak som kan störa en annars god nattsömn och det är när SVT ordnar debatt om narkotikapolitiken. Så också den här gången efter programmet ”Sverige möts” i onsdags kväll. ”Ett journalistiskt haveri”, skriver Staffan Hübinette, Narkotikafri Skolas rådgivare och narkotikadebattör.

Hur SVT gång på gång låter en så viktig fråga bli misshandlad genom ett hopplöst programformat är svårt att förstå.

Det blir inte bättre av att själva utgångspunkten för programmet baseras på felaktigheter och en programledare som väljer att undvika kritiska kontrollfrågor och istället verkar driva en egen agenda.

”Alla siffror pekar åt fel håll”, ”Knarkandet ökar”, ”Överdoser ökar”, ”Europas strängaste lagstiftning”. Så inleder programledaren Magnus Thorén föreställningen. Underförstått är att den nuvarande narkotikapolitiken har misslyckats och är orsaken till den höga narkotikadödligheten. Psykiatriprofessorn och mansplainern Markus Heilig förstärker bilden med att påstå att Sverige har en ”unikt repressiv” politik och vill se en avkriminalisering för att minska dödligheten.

Hur är det då med programledarens påståenden? Läs mer på Drugnews.