För lagets bästa

Vem vinner EM? Vilka bildar regering? Vem tar bollen, stannar upp och agerar strategiskt och satsar framåt? Jessica Vikberg, ordförande RNS, ger i en sommarkrönika tio tips om hur droger och kriminalitet skulle kunna minskas. Så att landet inte förlorar, utan stärks.
 
Mental styrka, älska det man gör och våga blicka framåt. Det är inte mina ord. Jag hörde dem just sägas av en fotbollsmålvakt i EM-studion och jag tyckte om dem. Om man har mental styrka, älskar det man gör och vågar blicka framåt och är svensk rikspolitiker så underlättar det nog denna sommar med oväntad regeringsombildning.
 
När något allvarligt händer, när något stort sker, så brukar jag – och kanske även du – först och främst tänka på hur det kommer att påverka mig och mina nära och vem jag kommer kunna hålla i handen. Livet har lärt mig att det är bra att ha en stark grund att stå på när det blåser oavsett om det är i världen eller i ens eget vardagsrum.

Så när det historiska händer, regeringen tvingas avgå, då tänker jag i första hand inte på marknadshyror utan det som ligger mig varmast om hjärtat; folkhälsofrågor, kriminal- och narkotikapolitiken. Hur stabilt står vi, kan vi lita på laget?
 
En kontring av V av ukrainskt mått, ledde till att statsråden Morgan Johansson, Lena Hallengren och Mikael Damberg får lägga mindre tid att arbeta på lösningar för framtidens ANDTS-strategi, pandemiproblem och gängproblematik och istället sondera vart på planen de ska placera sig.
 
Jag stannar upp en stund och funderar på vilka strategier jag hade valt om jag fått ta hand om deras frågor. Åtminstone vad gäller drogproblemen.

Så här hade jag lagt grunden:

1) En förälder ska i möjligaste mån ha det yttersta ansvaret för sitt barn. Inget barn ska födas in i drogmisär, men om det ändå sker ska barnet skyddas och inte riskera att flyttas tillbaka till föräldrar med pågående drogproblematik (lex Lilla Hjärtat).
 
2) Ingen förälder eller annan nära anhörig ska behöva stå rådlös i den oerhört påfrestande situation som det innebär när ens barn hamnar i drogernas klor med dess konsekvenser.
 
3) Varje skola ska ha en drogpolicy lämpad för aktuell ålderskategori. Hela skolan ska involveras, inklusive elever och deras anhöriga. Eftersom elever i dag ofta går i skolan över kommungränser är det extra viktigt med kommunikation och återkoppling.
 
4) Narkotika och kriminalitet går ofta hand i hand, därför behöver vi även arbeta så – i en kedja med förebyggande arbete med föräldrar och skola och fritid.
 
5) Det ska fortsätta vara olagligt i alla former att befatta sig med illegala droger.
 
6) Det ska finnas relevant och anpassad hjälp att få för drogberoende som inte leder in i annat beroende. Förkorta utredningstid hos socialtjänst och inför insatser under utredningstiden.
 
7) Skär inte ner på LVM-insatser (lag om vård av missbrukare i vissa fall). Att strunta i att ge LVM-vård måste medföra tjänstemannaansvar eller vite om det kan konstateras att kommunen brustit i sitt yttersta ansvar.
 
8) För att insatser ska hålla hög kvalité krävs tillsyn från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och andra myndigheter så att kommunen ger rätt dos och intensitet av behandling, omsorg, kontroll och stöd. Det behövs en upprensning av oseriösa aktörer på behandlingshemsmarknaden.
 
9) Fördubbla antalet kontraktsvård som alternativ till fängelse.
 
10) Tullverket och Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter, ska få de verktyg de behöver juridiskt, tekniskt och personalmässigt för att kunna förhindra vapen- och narkotikabrottslighet.
Samt hindra de unga på glid som inte fångats upp i ett tidigt skede, så att den organiserade brottsligheten inte växer utan urholkas. Så att Sverige inte urholkas, utan växer.

Hur går det med regeringsbildningen? Vem vinner EM? Vem ska jag hålla på? Vem springer på alla bollar? Vem tar bollen, stannar upp och agerar strategiskt och satsar framåt?
 
Vi får se, jag hoppas på det bästa. Jag litar på laget.
Trevlig sommar!
 
Jessica Vikberg
Förbundsordförande

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Göte Wallin » Valet och vi:  ”https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/can-varken-over-eller-medelklass-som-star-f..”

  • Marcus » Valet och vi:  ”Jessica Vikberg måste ju vara född på stenåldern. Att tro att förbud ska minsta ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-