Min övertygelse ökar med min förvåning

Jag blir allt mer övertygad om att samhället behöver vara tydligt med vad som gäller, och varför det är så. Narkotika leder till skador, för individer, deras medmänniskor och samhället. Ansvaret att förebygga och engagera sig ligger på alla. Oss alla.

En polis berättade för mig i Narkopodden om småbarnsföräldrar som beställer hem kokain som snortas efter att barnen ha somnat. Jag blir lika frustrerad som förvånad och undrar om de har med i beräkningen att de förutom att riskera sina egna barns trygghet är med och finansierar vapen där barn skjuter ihjäl barn eller som i det tragiska fallet i Biskopsgården skjuter ihjäl en polis på väg att bli pappa.

Köpenhamn, där cannabisrelaterade skador bland unga ökar, är ett exempel där befolkningen och tillresta turister tror att det är lagligt med cannabis, trots att det inte är det, eftersom den sk ”Fristaden Christiania” säljer hasch och marijuana öppet. Under Christianias 50 år, som den fyllde och firade i september, har situationen varierat. Mord och MC-klubbar har varit en del i historien. För många år sedan fick jag själv fly bakvägen ut ur Christiania efter att blivit påkommen med att fotografera ner på langargatan Pusher street, från dockteatern en trappa upp, där föräldrar dansade med jointen i handen och bäbisen i famnen.

I Californien, där det verkligen är legalt med cannabis, gör man vad man kan för att kommersialisera mera. Cannabisprodukter förekommer i form av allt från vingummi till shampoo, bröd och vin. ”Cailifornia Sober” är ett koncept där mycket rika och inflytelserika influerare säljer in att drogfrihet är det som gäller, från alla rusgivande substanser inklusive alkohol förutom cannabis.  Att berusa sig med cannabis men inget annat kallas att vara ”California Sober”. Så syniskt.

Min förvåning ökar med min övertygelse när jag på Instagram, Twitter och i modemagasin möter vi väldigt officiella i övrigt tillsynes medvetna svenska kändisar, influencers, forna fotbollsstjärnor med flera som gör reklam för cannabisrelaterade CBD-produkter. Produkter som mer vinkar än blinkar åt cannabisindustrin med cannabislöv och anspelningar av slag som är svåra att missuppfatta ens för den oinsatte.

Moderata Ungdomsförbundet MUF tycker det är en ”glädjens dag” när förbundet har tagit beslut om att driva frågan för en legalisering av cannabis. Samma dag talar jag med en god vän vars son sitter på psyket med en cannabispsykos och ingen av oss delar MUF:s glädje.

Vi behöver vara tydliga och sprida #drogkurage, fortsätta prata med politiker, kontakta ungdomsförbunden, stötta ännu fler skolor och medmänniskor, förebygga, förklara, reagera, agera, ingripa i tid och visa och sprida #drogkurage i samhället.

Tidningen Narkotikafrågan fyller liksom ”Fristaden” också 50 år i år. I 50 år har Narkotikafrågan spridit kunskap och budskap med hjälp av människor med engagemang, tydlighet och #drogkurage.

Grattis till oss!

Jessica Vikberg
Ordförande

Kommentera gärna: