Inte så triviala som man trodde?

Att cannabis är den allra vanligaste illegala drogen i Sverige och i Stockholm, där den mest nyttjas av tonåringar och unga vuxna är kanske inte det som förvånar mest i den nya studie där Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm har detaljstuderat cannabishandeln i Stockholms län. Studien har kartlagt var, när och hur köpen sker samt vilka som köper och säljer.

Det som förvånar mer är hur stora rörelser som sker bland de som använder och säljer cannabis. Risken med att inte känna till det kan vara att de som jobbar brottsförebyggande missar den  dynamiken och bara tänker på var personerna bor eller var de använder drogerna.

Cannabisbrotten kan låta triviala, men så är det inte, säger Rosaria Galanti, professor i folkhälsoepidemiologi som är en av dem som tillsammans med KTH står bakom studien.

Läs mer om den unika studien som även visar kopplingen till och andra brottskoder, om kopplingen till dödligt våld och konsekvenser vi inte tänker på i första hand när vi talar om cannabis.
 
Läs hela artikeln på DN.