Valet och vi

Tysklands hälsominister vill påskynda arbetet för att legalisera cannabis. För vems skull undrar jag? Knappast för den allmänna hälsans skull. Hur kommer en legalisering påverka studieresultat, trafiksäkerhet, föräldraskap, mänskliga relationer, relationer mellan myndigheter som svensk tull och tysk dito? Det tar vi upp i detta nummer av Narkotikafrågan.

Jag var på Svenska Narkotikapolisföreningens utbildningskonferens i Uppsala under en helg i maj. Förutom en inledning med verkschefer, prisutdelningar och justitieminister Morgan Johansson så deltog cirka 450 färska och ärrade narkotikabekämpare från polis, åklagarväsende, kriminalvård, Kustbevakningen och Tullverket samt norska och amerikanska kollegor. Inte digitalt utan på riktigt igen, vilken kraft, vilka intressanta lärdomar vi har att dela med varandra. SNPF är en av RNS många vänföreningar och dess ordförande Lennart Karlsson är en god samtalspartners.

RNS kommer fortsätta lobba fram till valet via media, Narkopodden, på Järvaveckan, under Almedalsveckan och på Frihamnsdagarna och på alla andra ställen där vi möter människor som är berörda och intresserade av narkotikafrågan. Och de är många.  Är våra politiker tillräckligt intresserade? De har många strängar på sin lyra och drogfrågan kräver att man stämmer instrumentet ofta. Därför får representanter i riksdagen och regeringen denna tidning på sitt bord. Därför bjuder vi in dem till Narkopodden och vår kongress, där både social- och justitieministern talade i år. För vi hoppas politikerna är och förblir lika angelägna som du och jag. För en del saker smyger sig på exempelvis det för mig helt ofattbara förslaget om ”brukarrum” som nu dyker upp i debatten och i samsjuklighetsutredningen, som RNS oombedd lämnat remissvar på.

För vi ger inte upp människor. Vi ger oss aldrig! Det beror på att det kommer nya tonåringar, nya tonårsföräldrar, nya sorters droger som intas på nya sätt och med nya sätt att sätt att handla dem på. På sidan 23 kan du läsa Henrik Svenssons beskrivning om det senare i artikeln ”Från Plattan till Internet”.

”Vi ger oss aldrig” är även namnet på en nyutkommen bok av Johan Wicklén. Den handlar om svensk narkotikapolitik och en hel del om RNS och en del om SNPF. Ingen av oss är intervjuad i boken så vi har stämt möte med författaren och SNPFs ordförande Lennart Karlsson för att samtala om vad och vem de tror skulle påverkas mest av förändrad lagstiftning i Sverige och hur vi påverkas av omvärlden. Det är ett av de sätt vi arbetar på för att förstå och göra oss förstådda.

Vi hörs och ses förhoppningsvis i sommar, om inte annat på våra sociala medier, och innan vi vet ordet av är det val och september. Då kommer det en ny Narkotikafrågan med fakta, information och analys.
Vi önskar er en spännande sommar!
 
Jessica Vikberg
Förbundsordförande

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Göte Wallin » Valet och vi:  ”https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/can-varken-over-eller-medelklass-som-star-f..”

  • Marcus » Valet och vi:  ”Jessica Vikberg måste ju vara född på stenåldern. Att tro att förbud ska minsta ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-