VALET 2018

På frågan om narkotikakonsumtionsförbudet ska vara kvar svarade Johan Hedin att C menar att det inte ska vara kriminellt att ha narkotika i kroppen. Han pekade vidare på att vi har en hög dödlighet
i Sverige och att vi därför bör titta på vad forskningen säger om vad som är verksamma metoder, och hänvisade till de experiment som pågår i några länder som Sverige bör titta på innan vi går efter dessa länder själva.
På frågan om legalisering av cannabis menade Johan Hedin att vi är bundna av FN:s narkotikakonventioner och därför inte kan
legalisera. Några länder har avkriminaliserat mindre innehav även om det formellt är förbjudet ändå. Det finns en diskussion om detta inom C, men det finns stämmobeslut på att inte gå den vägen.
Johan Hedin förde fram att man inte ska lura sig själv om cannabis, det är farliga saker som kan leda vidare till missbruk av andra droger. Särskilt för unga människor är cannabis skadligt. C har ”tydligt stämmobeslut” på att inte legalisera cannabis, avslutade Johan Hedin samtidigt som han lyfte fram att C vill titta på skademinimerande sådana åtgärder.

Kommentar

Med tanke på att det inom C finns ganska starka narkotikaliberala strömningar (Johan Hedin själv höll sig framme i de diskussionerna för ett antal år sedan) så måste beskeden i Almedalen betraktas
som positiva. Partiet verkar visserligen vilja legalisera själva bruket av narkotika men i övrigt var Johan Hedin tydlig med att det är en restriktiv linje som gäller. En tydlig markering mot cannabis.
Centerpartiets ungdomsförbund driver på hårt för legalisering av cannabis och flera CUF:are står på partiets listor inför valet. Frågetecken finns kring vad detta kommer leda till i framtiden.

Utfrågningarna i RNS/KRIS/ECAD-tältet i Almedalen är refererade och kommenterade av Per Johansson.