Narkotikafrågan

- Sveriges ledande tidning mot narkotika

Narkotikafrågan är tidningen för dig som vill hänga med i debatten och bli uppdaterad om det som händer på det narkotikapolitiska området. Här hittar du fördjupande reportage om kampen mot narkotika, skarpa analyser och det senaste inom forskningen på narkotikaområdet. Narkotikafrågan utkommer med 4 nummer per år. Tidningen skickas ut till bland annat polisstationer, domstolar och socialförvaltningar. Men även till politiker, gymnasieskolor, våra företagsvänner samt medlemmar och engagerade privatpersoner.

Läs senaste numret här!

loading...

Vill hänga med i debatten och bli uppdaterad om vad som händer inom organisationen? Välkommen att prenumerera på Narkotikafrågan

Läs mer >>

Är du socialt engagerad och tycker vårt arbete är viktigt?
Välkommen att annonsera i Sveriges ledande tidning mot narkotika!

Läs mer >>

Är du frilansjournalist och har en artikelidé du tror skulle passa tidningen? Eller har du frågor och synpunkter? Kontakta oss!

Läs mer >>

Från Narkotikafrågan #2/2022 av Staffan Hübinette

Den ”trafikljus”- regering bestående av Socialdemokraterna, liberalerna och De Gröna som tillträdde i Tyskland efter valet 2021 har utlovat en legalisering av cannabis under mandatperioden. En legalisering kan därför vara införd före 2025.

Cannabisindustrin är euforisk och förutspår att Tysklands legalisering kommer att ha en dominoeffekt och påverka hela Europa. Redan har Malta infört en begränsad legalisering och Schweiz, Luxemburg och Nederländerna beslutat att införa begränsade försök med legalisering. Men Tyskland är inte bara Europas största ekonomi utan också EU:s kanske viktigaste land och en legalisering där kommer enligt industrin att få en avgörande betydelse.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #1/2022 av Henrik Svensson
 
Visste du att ett flertal länder årligen genomför provtagning och analyser av avloppsvatten för att se hur mycket droger som befolkningen använder?
 
I takt med att debatten om droganvändning i samhället har intensifierats så har även frågan om mätmetoder aktualiserats, behovet av att kunna mäta problemet med droganvändning i samhället har ständigt ökat, detta för att kunna fatta korrekta beslut och genomföra evidensbaserade insatser inom området.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #1/2022 av Tove Mattsson

Långa nätter och ett festande som pågår långt efter stängning. Elin har arbetat inom Göteborgs krogbransch i flera år och vittnar om en omfattande drogscen för både gäster och personal. – Jobbar man i krogbranschen blir man förr eller senare introducerad till droger. Det är nästan oundvikligt.

LIKT MÅNGA ANDRA UNGDOMAR fick Elin som 17-åring sitt första sommarjobb på krogen. Efter stängning bjöd kollegorna med henne på efterfest och hon blev snabbt introducerad till kokain.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #4/2021 av Ida Stigzelius

Normaliseringen av cannabis är problematisk ur flera synvinklar. Dels vilar den på felaktiga premisser om att eventuella medicinska kvaliteter (de är färre än hävdat) endast kan uppnås via en normalisering. Det finns exempelvis ingenting som hindrar samhället att använda opioider i sjukvården trots att dessa är narkotikaklassade. Dels kommer den till ett högt pris för den psykiska hälsan för dem som växer upp idag och är mottagliga för de som tjänar pengar på att sälja beroendeframkallande substanser till oss.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #4/2021 av Annika Molander och Angelica Persson.

Drogfri skola är en verksamhet som funnits i Gävle sedan 2010. Det är ett samarbete mellan skola och socialtjänst där man arbetar med en tidig upptäckt av narkotikamissbruk bland ungdomar. Vi som arbetar i verksamheten heter Angelica Persson och Annika Molander och är båda socionomer och har varit verksamma sedan tidigt 90-tal och vi är anställda av socialtjänsten men ekonomin runt vår verksamhet ligger i skolans budget. Drogfri skola kom till då Gävles grundskolor visade en rejäl ökning av antalet elever som testat narkotika i en CAN undersökning. Detta gjorde att kommunens drogsamordnare tillsammans med styrande politiker över skolan letade i Sverige efter verksamheter som arbetade med tidig upptäckt. I Örebro hittade man förlagan till dagens verksamhet. (I Gävle finns drygt 100 000 invånare och 7 kommunala och 6 privata grundskolor samt 3 kommunala och 6 privata gymnasieskolor. Stordelen av eleverna kommer ifrån Gävle kommun men det finns även ett ganska stort antal elever ifrån andra kommuner i länet som studerar på gymnasiet i Gävle.)

Läs hela inlägget »

Senaste

Översikt: