Nummer 1 2018
Nummer 4 2017
Nummer 3 2017
Nummer 2 2017
Nummer 1 2017
Ledare: Den massiva kritik som följt efter att den så kallade Fittjadomen blev offentlig har knappast undgått någon. Domen i sig är ett välformulerat skolboksexempel i process- och straffrätt. Samtidigt är det en grym beskrivning och plågsam läsning om en kvinna med ett långtgående missbruk vilken flera män utnyttjat för egen tillfredsställelse i utbyte mot narkotika.
Läs vidare här
Drogtester i skolan -
Odramatiskt och säkert
Reportage: För fem år sedan införde Klippans gymnasieskola en ny drogpolicy. Skolan bestämde sig för att införa drogtester för elever på de yrkesinriktade utbildningarna. I januari besökte Narkotikafri Skola Klippan för att på plats bilda oss en uppfattning om hur drogpolicyn fem år senare fungerar i praktiken. Besöket sammanföll med drogtestning av en klass på vård- och omsorgsprogrammet, som veckan därpå skulle ut på praktik inom vården. Klippans gymnasieskola är idag en av många skolor som infört drogtester, men en av de som kommit längst med system och struktur i sitt arbete.
Malmö – Sveriges drogliberala Mecka
Debatt: På kullerstensgatan från Möllevångstorget ner till Folkets park
ligger ”Knarkrondellen”. Hasch, piller, amfetamin och heroin erbjuds av unga killar. De söker den förbipassarendes blick, söker den kontakt som leder till en enkel transaktion av narkotika. Köpet sker utanför dagiset längre ner på gatan eller i en närbelägen trappuppgång. Vänner som bor i området är rädda i sina egna hem. Ringer de polisen för att få bort knarklangarna från porten så kommer de sällan.
Uppsalapolisen hyllas för strategi mot gängen
Inblick: Statsminister Stefan Löfven hyllade i sitt jultal Uppsalapolisen
och dess chef för det ihärdiga arbete mot gängkriminalitet som
ökat i staden. Sedan projektets start hösten 2016 har över 200
gängmedlemmar gripits, flera hundra av deras bilar forslats bort
och vapen, narkotika och kontanter beslagtagits. I julhelgen gjorde polisen ett rekordbeslag på uppåt 500 kilo av narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i en razzia i omskrivna förorten Gottsunda. Misstänkta sitter häktade. De kriminella nätverken är klart stressade.
Under konferensen Förebygg.nu 15-16 november 2017 i Göteborg fick Staffan Hübinette ta emot priset Årets förebyggare. Priset består av ett diplom och 25 000 kronor. Läs intervjun med pristagaren här
Narkotikafri Skola
De allra flesta skolelever använder inte cannabis eller andra droger, allt fler avstår från tobak och alkohol. De flesta skolor
fungerar hyggligt bra och eleverna trivs. Men en del elever använder cannabis och andra droger och i en del skolor kan
situationen vara mycket besvärlig.
De årliga drogvaneundersökningar som görs av CAN ger en statistisk
bild av hur den genomsnittliga narkotikaanvändningen ser
ut i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2.
Missbrukare och människa
Reportage: Via ett inlägg på Facebook där ordföranden för Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) i Stockholm, Sara Woldu, kommenterade ett seminarium där polisen Annika Ljung deltog, fann den nyktra missbrukaren Emelie Olsson den polis hon så ofta tänkt på. Hon den där blonda som alltid var så respektfull och gärna gav en kram och som var en bidragande orsak till att Emelie fann kraften att bryta sitt destruktiva liv. Nu ska de mötas för första gången på många år. Långt från knarkarkvartar och pundarbilar.
Alla kan halka dit. Och alla kan ta sig tillbaka igen.
Krönika av Sara Woldu: Som ledare och förebild för många mammor och kvinnor inom KRIS är mitt motto: För att få trygga och lyckliga barn måste vi bygga trygga och lyckliga mammor. Efter succédokumentären Aldrig Backa har vi fått otroligt fin respons och verkligen lyckats nå ut med ett budskap. Jag förstod under de två inspelningsåren att det här skulle bli något jättebra. Vi har lyckats nå ut till så många. Kvinnor, män, unga, gamla, missbrukare, före detta missbrukare, helt vanliga Svenssons osv.
Colorado: Vit och svart marknad allt större
Rapport: Den strikta regleringen av marijuanamarknaden i Colorado
har inte minskat den svarta marknaden. Tvärtom är de illegala
odlingarna större idag än före legaliseringen. Andra effekter är ökat bruk, fler sjukhusinläggningar, tilltagande brottslighet och fler trafikdöda.
Miljarder till polisen. Hurra för det?
Ledare: Visst har pengar betydelse för hur polisen ska kunna jobba bra mot narkotikabrott. Men på lång sikt behövs också bra idéer om hur man ska arbeta; en analys, en teori och en handlingsplan.
Kvinna och missbrukare
Reportage: Skam får kvinnor att jobba hårt på att dölja sitt missbruk. Med hjälp av list, lögner och smink nekar de i sten tills det inte längre går. Och när fasaden väl rämnar är de i uselt skick, djupt nere i tungt missbruk, sargade i både kropp och själ. Vi får träffa Sara (bilden), Emelie och Annika som på olika sätt har erfarenhet av missbruket.
Utbyggd Laro i Skåne – fler dödsfall
Region Skåne införde som första sjukvårdslandsting i landet fritt vårdval i april 2014 för Laro-behandling av heroinister och andra
opioidberoende (dagliga doser av metadon eller buprenorfin, rådgivning och psykosocial behandling).
Tullen behöver 500 nya medarbetare
Arbetet mot den organiserade brottsligheten är i hög grad beroende av en fungerande gränskontroll. För att stoppa utvecklingen krävs mer än de punktinsatser som präglar dagens politiska
agenda. Vad som krävs är ett helhetsperspektiv på brottsbekämpningen, där Tullen spelar en viktig roll på ett tidigt stadium och ges resurser att mota kriminaliteten vid dörren.
Ökar cannabis risken för våld?
Cannabis har uppmärksammats allt mer i samband med våldsamma mord och terrorhandlingar.
Stora brister i åtgärdsplanen mot narkotikadöden
Ledare: Att ducka för eller helt smita från frågan om hur man ska hantera följderna av de droger som läcker ut från underhållsbehandlingen är inte en långsiktig lösning till minskad dödlighet.
I Kalmar tar man striden
Reportage: På Lars Kagg-skolan har man sedan en tid väl fungerande rutiner för frivilliga drogtester och kampen mot narkotikan i skola visar resultat.
"Leta knark!"
Stagneliusskolan är en annan Kalmar-skola som aktivt bekämpar förekomsten av narkotika. Läs om läraren Charlotte som på fritiden tränar sina hundar i knarksökning.
Cannabis - läkemedel eller medicin?
Pelle Olsson har gått tillbaka i tiden och ger en bild av hur FN-diskussionerna förts genom åren. Vad säger egentligen konventionen?
RNS Narkotikapolitiska program
Det har gått några år sedan RNS förra program togs. Nu kommer ett nytt narkotikapolitiskt program anpassat till dagens problem och utmaningar.
Kalegium i Belarus
Den till RNS närstående och fria organisationen Kalegum har nu verkat för en bättre tillvaro för kvinnor och mot narkotika i över två decennier. Maria Söderberg gören tillbakablick.
Kanada - förebild eller avskräckande exempel?
Ledare. Den narkotikarelaterade dödligheten har nått alarmerande nivåer i flera länder. I provinsen British Columbia i Kanada är situationen närmast desperat. I Alberta talar man om "state of emergency". Samtidigt är cannabisbruket i Kanada bland det högsta i världen.
Tillgång och efterfrågan - Priset på heroin rasar
Heroinet har aldrig varit så billigt som nu och konkurrerar med syntetiskt framställda opioider om missbrukarnas pengar. Ny grupper har börjat sälja och missbruka, och polisen förutspår nya toppar i dödsstatistiken.
Medicinfri och systematisk behandling på Hatten
Reportage. Pelle Olsson har besökt ett behandlingshem i Söda Stockholm där man mäter och följer upp, och där man tror på behandling utan substitution.
Vad händer i Amsterdam?
Staden som kanske är lika känd för sina drogkaféer som för sina vackra kanaler och tulpaner är sig inte riktigt lik. Har man nu en betydligt mer restrktiv inställning till drogindustrin och imagen som följer på det?
Ge skolan tydligare mandat och befogenhet att skydda elever mot narkotika
Ledare. Det är skolans ansvar att även eleverna har en trygg, säker och narkotikafri arbetsmiljö. Men har de mandat och befogenheter att säkerställa detta?
Narkotikafri Skola - 5 skolor berättar
Intervju. Representanter från 5 olika skolor som samarbetat med Narkotikafri Skola berättar om sina erfarenheter kring projektet hittils.
Gatulangningsgrupperna är på väg tillbaka
Reportage. Polisen satsar nu återigen på specialiserade poliser som ska stävja den ökade handeln med droger på våra gator och torg. Först ut är ett team på Södermalm i Stockholm.
En kär vän och medarbetare har lämnat oss
In Memoriam. RNS mångåriga samarbetspartner i Belarus, Nadya Avsievich har hastigt gått bort. Hon var en person som alltid gick före, och lämnar stor saknad efter sig.
Jihadism Kriminalitet och knark - finns ett samband?
Inblick. En brittisk studie pekar på ett nytt fenomen: unga män med kriminalitet som livsstil rekryteras som terrorister av IS.
(Även publicerad i RNS kommenterar)
Debatt: Ska sjukvården bidra till ökad dödlighet i narkotika?
Gunnar Ågren är av den bestämda åsikten att missbrukare kan ta sig ur sitt beroende med andra metoder än medicinering.
Almedalsveckan 2016
Återigen blev det en framgångsrik upplaga av politikerveckan i Visby för RNS, med välbesökta seminarier om narkotikadöden, förortsproblemen och cannabis. Och en hel del annat .
Hallå där, Johnny
Johnny Gustafsson är drogsamordnare i Gävle kommun och ligger före polisen i att upptäcka nya trender i narkotikakonsumtionen. Svaren finns i vattnet...
Ska vi ha offentliga "fixrum" i Sverige?
I bland annat Danmark och Norge har man inrättat speciella mottagningar dit narkomaner kan komma och inta narkotika under organiserade former. Hur ser opinionen ut i Sverige?
Cannabis som medicin
Pelle Olsson skriver om de olika aspekterna av medicinsk marijuana. Hur ställer sig läkare, och hur är kvaliteten på forskningen, som i mångt och mycket tagit fram av marijuanaindustrin?
Åsikten
Staffan Hübinette om några domar i förvaltningsrätten, som nu får till konsekvens att en väl fungerande modell för tidigt ingripande i skolor läggs ned.
Åsikten: Svagt ministern! RNS Per johansson deltog i UNGASS-mötet i New York i april och tycker inte den svenske folkhälsoministerna fyllde ut kostymen.
Lobby, legalisering och medicin - och stora pengar: I detta reportage om Big Marijuana från USA presenterar Pelle Olsson bilden av ett land där legaliseringsivrarna har vind i seglen. Vilka krafter står emot?
På hampamässa i Italien: Om cannabis-kommers i sin renaste form och problematiken med ett viktigt land som är på väg att bryta mot konventionerna.
Tema UNGASS: En rapport från det viktiga mötet i FN-högkvarteret i New York där det officiellt råder enighet, men där trenden egentligen verkar vara att fler och fler går sina egna vägar.
Beroende = kronisk sjukdom? Är svaret lika enkelt som frågan? Recension av Markus Heiligs bok Alkohol, droger och hjärnan - Tro och vetande utifrån modern neurovetenskap.
Åsikten: Skollagen är i vägen. Staffan Hübinette om hur skollagen hindrar skolan att agera för att stoppa narkotika i skolan.
Gängen tar över i förorterna. Hur ska polisen lyckas återerövra gatan till vanligt folk som bara vill sköta sig och ha lugn och ro? Narkotikafrågan följde med en patrull på uppdrag i Rinkeby i norra Stockholm.
RNS i Honkong. I januari bjöds en delegation från RNS in till ett besök i Hongkong - och kunde bland annat konstatera stora kulturskillnader i myndigheternas samverkan jämfört med Sverige.
Varför dör allt fler, och särskilt unga? Gunnar Bergström redovisar i en rapport konsekvenserna av den alltmer medikaliserade narkomanvården.
Intervju med Gabriel Wikström: I en uttömmande intervju med ansvarige ministern får vi klara papper på regeringens inställning till avkriminalisering och hur Sverige tänker bemöta kritiken man fått för sin narkotikapolitik.
Narkotikafri Skola funkar! I Klippans kommun har man lyckats implementera processer och verktyg för att stödja arbetet med frivilliga drogtester och andra preventiva åtgärder på ett mycket bra sätt. Samordnare Bert-Inge Karlsson ger ett felrtal exempel.
Vad gäller för skolorna? Skolinspektionen fick mildra sin kritik mot en skola i Vetlanda efter avslöjande från Narkotikafri Skolas Staffan Hübinette. Och om inte ens myndigheten vet hur man ska tolka lagar och riktlinjer, hur ska då skolans personal kunna göra det?
Och finns det undantag? Per Johansson i ett samtal med kommunalpolitikern som uppmärksammades när han öppnade för det moraliskt riktiga i att bryta mot reglerna.
Vad får skolan göra och inte?
Frivilliga drogtester eller påtvingat kroppsligt ingrepp? Skolinspektionen fortsätter sin vilseledande information. Staffan Hübinette reder ut begreppen.
Miljövänligt - glöm det!
Tema: I ett starkt reportage från Belgien får vi ett flertal nedslående exempel på narkotikaframställningens negativa inverkan på miljön.
Ordförande har ordet - Per-Erik Lundberg om narkotikaklassningen och vikten av att även lösa små brott - som ofta är nyckeln till de grova brotten.
Intervju - Professor Olof Beck uppmanar regeringen att inrätta ett vetenskapligt expertråd.
En hedersman har lämnat oss - Jonas Hartelius och Anders Sundelin minns förre rikspolischefen Carls Persson.
Eric Leijonmarck - Nye ECAD-direktören Erik Leijonmarck är kritisk till både den egna organisationens och andras passivitet i samhällsdebatten kring legalisering.
Big Marijuana - I Colorado växer en stor industri fram som ett resultat av delstatens ja till legalisering. Men hur ser egentligen opinionen ut nu med facit delvis i hand?
Utblick - Hur ser chefer från den amerikanska fångvården på sina svenska kollegors arbete och vad kan man lära av varandra?
Almedalen 2014 - RNS hade för första gången ett eget tält invid själva parken och årets politikervecka blev en stor framgång för organisationen.
Utblick: Belarus/Vitryssland - Verksamma människor i civilsamhället påverkar den narkotikapolitik som förs i landet. Vi fördjupar oss i den oberoende organisationen Kalegiums arbete. En organisation som trots hårt hållet regelverk kring frivilligorganisationer lyckats indtroducera en tanke om prevention.
Inblick: Drogtester mer vanligt i gymnasieskolor - Ny studie visar att narkotikafrågor och drogtester står på agendan i flertalet av de svenska gymnasieskolorna.
Ledare: Den massiva kritik som följt efter att den så kallade Fittjadomen blev offentlig har knappast undgått någon. Domen i sig är ett välformulerat skolboksexempel i process- och straffrätt. Samtidigt är det en grym beskrivning och plågsam läsning om en kvinna med ett långtgående missbruk vilken flera män utnyttjat för egen tillfredsställelse i utbyte mot narkotika.
Läs vidare här
Drogtester i skolan -
Odramatiskt och säkert
Reportage: För fem år sedan införde Klippans gymnasieskola en ny drogpolicy. Skolan bestämde sig för att införa drogtester för elever på de yrkesinriktade utbildningarna. I januari besökte Narkotikafri Skola Klippan för att på plats bilda oss en uppfattning om hur drogpolicyn fem år senare fungerar i praktiken. Besöket sammanföll med drogtestning av en klass på vård- och omsorgsprogrammet, som veckan därpå skulle ut på praktik inom vården. Klippans gymnasieskola är idag en av många skolor som infört drogtester, men en av de som kommit längst med system och struktur i sitt arbete.
Malmö – Sveriges drogliberala Mecka
Debatt: På kullerstensgatan från Möllevångstorget ner till Folkets park
ligger ”Knarkrondellen”. Hasch, piller, amfetamin och heroin erbjuds av unga killar. De söker den förbipassarendes blick, söker den kontakt som leder till en enkel transaktion av narkotika. Köpet sker utanför dagiset längre ner på gatan eller i en närbelägen trappuppgång. Vänner som bor i området är rädda i sina egna hem. Ringer de polisen för att få bort knarklangarna från porten så kommer de sällan.
Uppsalapolisen hyllas för strategi mot gängen
Inblick: Statsminister Stefan Löfven hyllade i sitt jultal Uppsalapolisen
och dess chef för det ihärdiga arbete mot gängkriminalitet som
ökat i staden. Sedan projektets start hösten 2016 har över 200
gängmedlemmar gripits, flera hundra av deras bilar forslats bort
och vapen, narkotika och kontanter beslagtagits. I julhelgen gjorde polisen ett rekordbeslag på uppåt 500 kilo av narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i en razzia i omskrivna förorten Gottsunda. Misstänkta sitter häktade. De kriminella nätverken är klart stressade.
Under konferensen Förebygg.nu 15-16 november 2017 i Göteborg fick Staffan Hübinette ta emot priset Årets förebyggare. Priset består av ett diplom och 25 000 kronor. Läs intervjun med pristagaren här
Narkotikafri Skola
De allra flesta skolelever använder inte cannabis eller andra droger, allt fler avstår från tobak och alkohol. De flesta skolor
fungerar hyggligt bra och eleverna trivs. Men en del elever använder cannabis och andra droger och i en del skolor kan
situationen vara mycket besvärlig.
De årliga drogvaneundersökningar som görs av CAN ger en statistisk
bild av hur den genomsnittliga narkotikaanvändningen ser
ut i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2.
Missbrukare och människa
Reportage: Via ett inlägg på Facebook där ordföranden för Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) i Stockholm, Sara Woldu, kommenterade ett seminarium där polisen Annika Ljung deltog, fann den nyktra missbrukaren Emelie Olsson den polis hon så ofta tänkt på. Hon den där blonda som alltid var så respektfull och gärna gav en kram och som var en bidragande orsak till att Emelie fann kraften att bryta sitt destruktiva liv. Nu ska de mötas för första gången på många år. Långt från knarkarkvartar och pundarbilar.
Alla kan halka dit. Och alla kan ta sig tillbaka igen.
Krönika av Sara Woldu: Som ledare och förebild för många mammor och kvinnor inom KRIS är mitt motto: För att få trygga och lyckliga barn måste vi bygga trygga och lyckliga mammor. Efter succédokumentären Aldrig Backa har vi fått otroligt fin respons och verkligen lyckats nå ut med ett budskap. Jag förstod under de två inspelningsåren att det här skulle bli något jättebra. Vi har lyckats nå ut till så många. Kvinnor, män, unga, gamla, missbrukare, före detta missbrukare, helt vanliga Svenssons osv.
Colorado: Vit och svart marknad allt större
Rapport: Den strikta regleringen av marijuanamarknaden i Colorado
har inte minskat den svarta marknaden. Tvärtom är de illegala
odlingarna större idag än före legaliseringen. Andra effekter är ökat bruk, fler sjukhusinläggningar, tilltagande brottslighet och fler trafikdöda.
Miljarder till polisen. Hurra för det?
Ledare: Visst har pengar betydelse för hur polisen ska kunna jobba bra mot narkotikabrott. Men på lång sikt behövs också bra idéer om hur man ska arbeta; en analys, en teori och en handlingsplan.
Kvinna och missbrukare
Reportage: Skam får kvinnor att jobba hårt på att dölja sitt missbruk. Med hjälp av list, lögner och smink nekar de i sten tills det inte längre går. Och när fasaden väl rämnar är de i uselt skick, djupt nere i tungt missbruk, sargade i både kropp och själ. Vi får träffa Sara (bilden), Emelie och Annika som på olika sätt har erfarenhet av missbruket.
Utbyggd Laro i Skåne – fler dödsfall
Region Skåne införde som första sjukvårdslandsting i landet fritt vårdval i april 2014 för Laro-behandling av heroinister och andra
opioidberoende (dagliga doser av metadon eller buprenorfin, rådgivning och psykosocial behandling).
Tullen behöver 500 nya medarbetare
Arbetet mot den organiserade brottsligheten är i hög grad beroende av en fungerande gränskontroll. För att stoppa utvecklingen krävs mer än de punktinsatser som präglar dagens politiska
agenda. Vad som krävs är ett helhetsperspektiv på brottsbekämpningen, där Tullen spelar en viktig roll på ett tidigt stadium och ges resurser att mota kriminaliteten vid dörren.
Ökar cannabis risken för våld?
Cannabis har uppmärksammats allt mer i samband med våldsamma mord och terrorhandlingar.
Stora brister i åtgärdsplanen mot narkotikadöden
Ledare: Att ducka för eller helt smita från frågan om hur man ska hantera följderna av de droger som läcker ut från underhållsbehandlingen är inte en långsiktig lösning till minskad dödlighet.
I Kalmar tar man striden
Reportage: På Lars Kagg-skolan har man sedan en tid väl fungerande rutiner för frivilliga drogtester och kampen mot narkotikan i skola visar resultat.
"Leta knark!"
Stagneliusskolan är en annan Kalmar-skola som aktivt bekämpar förekomsten av narkotika. Läs om läraren Charlotte som på fritiden tränar sina hundar i knarksökning.
Cannabis - läkemedel eller medicin?
Pelle Olsson har gått tillbaka i tiden och ger en bild av hur FN-diskussionerna förts genom åren. Vad säger egentligen konventionen?
RNS Narkotikapolitiska program
Det har gått några år sedan RNS förra program togs. Nu kommer ett nytt narkotikapolitiskt program anpassat till dagens problem och utmaningar.
Kalegium i Belarus
Den till RNS närstående och fria organisationen Kalegum har nu verkat för en bättre tillvaro för kvinnor och mot narkotika i över två decennier. Maria Söderberg gören tillbakablick.
Kanada - förebild eller avskräckande exempel?
Ledare. Den narkotikarelaterade dödligheten har nått alarmerande nivåer i flera länder. I provinsen British Columbia i Kanada är situationen närmast desperat. I Alberta talar man om "state of emergency". Samtidigt är cannabisbruket i Kanada bland det högsta i världen.
Tillgång och efterfrågan - Priset på heroin rasar
Heroinet har aldrig varit så billigt som nu och konkurrerar med syntetiskt framställda opioider om missbrukarnas pengar. Ny grupper har börjat sälja och missbruka, och polisen förutspår nya toppar i dödsstatistiken.
Medicinfri och systematisk behandling på Hatten
Reportage. Pelle Olsson har besökt ett behandlingshem i Söda Stockholm där man mäter och följer upp, och där man tror på behandling utan substitution.
Vad händer i Amsterdam?
Staden som kanske är lika känd för sina drogkaféer som för sina vackra kanaler och tulpaner är sig inte riktigt lik. Har man nu en betydligt mer restrktiv inställning till drogindustrin och imagen som följer på det?
Ge skolan tydligare mandat och befogenhet att skydda elever mot narkotika
Ledare. Det är skolans ansvar att även eleverna har en trygg, säker och narkotikafri arbetsmiljö. Men har de mandat och befogenheter att säkerställa detta?
Narkotikafri Skola - 5 skolor berättar
Intervju. Representanter från 5 olika skolor som samarbetat med Narkotikafri Skola berättar om sina erfarenheter kring projektet hittils.
Gatulangningsgrupperna är på väg tillbaka
Reportage. Polisen satsar nu återigen på specialiserade poliser som ska stävja den ökade handeln med droger på våra gator och torg. Först ut är ett team på Södermalm i Stockholm.
En kär vän och medarbetare har lämnat oss
In Memoriam. RNS mångåriga samarbetspartner i Belarus, Nadya Avsievich har hastigt gått bort. Hon var en person som alltid gick före, och lämnar stor saknad efter sig.
Jihadism Kriminalitet och knark - finns ett samband?
Inblick. En brittisk studie pekar på ett nytt fenomen: unga män med kriminalitet som livsstil rekryteras som terrorister av IS.
(Även publicerad i RNS kommenterar)
Debatt: Ska sjukvården bidra till ökad dödlighet i narkotika?
Gunnar Ågren är av den bestämda åsikten att missbrukare kan ta sig ur sitt beroende med andra metoder än medicinering.
Almedalsveckan 2016
Återigen blev det en framgångsrik upplaga av politikerveckan i Visby för RNS, med välbesökta seminarier om narkotikadöden, förortsproblemen och cannabis. Och en hel del annat .
Hallå där, Johnny
Johnny Gustafsson är drogsamordnare i Gävle kommun och ligger före polisen i att upptäcka nya trender i narkotikakonsumtionen. Svaren finns i vattnet...
Ska vi ha offentliga "fixrum" i Sverige?
I bland annat Danmark och Norge har man inrättat speciella mottagningar dit narkomaner kan komma och inta narkotika under organiserade former. Hur ser opinionen ut i Sverige?
Cannabis som medicin
Pelle Olsson skriver om de olika aspekterna av medicinsk marijuana. Hur ställer sig läkare, och hur är kvaliteten på forskningen, som i mångt och mycket tagit fram av marijuanaindustrin?
Åsikten
Staffan Hübinette om några domar i förvaltningsrätten, som nu får till konsekvens att en väl fungerande modell för tidigt ingripande i skolor läggs ned.
Åsikten: Svagt ministern! RNS Per johansson deltog i UNGASS-mötet i New York i april och tycker inte den svenske folkhälsoministerna fyllde ut kostymen.
Lobby, legalisering och medicin - och stora pengar: I detta reportage om Big Marijuana från USA presenterar Pelle Olsson bilden av ett land där legaliseringsivrarna har vind i seglen. Vilka krafter står emot?
På hampamässa i Italien: Om cannabis-kommers i sin renaste form och problematiken med ett viktigt land som är på väg att bryta mot konventionerna.
Tema UNGASS: En rapport från det viktiga mötet i FN-högkvarteret i New York där det officiellt råder enighet, men där trenden egentligen verkar vara att fler och fler går sina egna vägar.
Beroende = kronisk sjukdom? Är svaret lika enkelt som frågan? Recension av Markus Heiligs bok Alkohol, droger och hjärnan - Tro och vetande utifrån modern neurovetenskap.
Åsikten: Skollagen är i vägen. Staffan Hübinette om hur skollagen hindrar skolan att agera för att stoppa narkotika i skolan.
Gängen tar över i förorterna. Hur ska polisen lyckas återerövra gatan till vanligt folk som bara vill sköta sig och ha lugn och ro? Narkotikafrågan följde med en patrull på uppdrag i Rinkeby i norra Stockholm.
RNS i Honkong. I januari bjöds en delegation från RNS in till ett besök i Hongkong - och kunde bland annat konstatera stora kulturskillnader i myndigheternas samverkan jämfört med Sverige.
Varför dör allt fler, och särskilt unga? Gunnar Bergström redovisar i en rapport konsekvenserna av den alltmer medikaliserade narkomanvården.
Intervju med Gabriel Wikström: I en uttömmande intervju med ansvarige ministern får vi klara papper på regeringens inställning till avkriminalisering och hur Sverige tänker bemöta kritiken man fått för sin narkotikapolitik.
Narkotikafri Skola funkar! I Klippans kommun har man lyckats implementera processer och verktyg för att stödja arbetet med frivilliga drogtester och andra preventiva åtgärder på ett mycket bra sätt. Samordnare Bert-Inge Karlsson ger ett felrtal exempel.
Vad gäller för skolorna? Skolinspektionen fick mildra sin kritik mot en skola i Vetlanda efter avslöjande från Narkotikafri Skolas Staffan Hübinette. Och om inte ens myndigheten vet hur man ska tolka lagar och riktlinjer, hur ska då skolans personal kunna göra det?
Och finns det undantag? Per Johansson i ett samtal med kommunalpolitikern som uppmärksammades när han öppnade för det moraliskt riktiga i att bryta mot reglerna.
Vad får skolan göra och inte?
Frivilliga drogtester eller påtvingat kroppsligt ingrepp? Skolinspektionen fortsätter sin vilseledande information. Staffan Hübinette reder ut begreppen.
Miljövänligt - glöm det!
Tema: I ett starkt reportage från Belgien får vi ett flertal nedslående exempel på narkotikaframställningens negativa inverkan på miljön.
Ordförande har ordet - Per-Erik Lundberg om narkotikaklassningen och vikten av att även lösa små brott - som ofta är nyckeln till de grova brotten.
Intervju - Professor Olof Beck uppmanar regeringen att inrätta ett vetenskapligt expertråd.
En hedersman har lämnat oss - Jonas Hartelius och Anders Sundelin minns förre rikspolischefen Carls Persson.
Eric Leijonmarck - Nye ECAD-direktören Erik Leijonmarck är kritisk till både den egna organisationens och andras passivitet i samhällsdebatten kring legalisering.
Big Marijuana - I Colorado växer en stor industri fram som ett resultat av delstatens ja till legalisering. Men hur ser egentligen opinionen ut nu med facit delvis i hand?
Utblick - Hur ser chefer från den amerikanska fångvården på sina svenska kollegors arbete och vad kan man lära av varandra?
Almedalen 2014 - RNS hade för första gången ett eget tält invid själva parken och årets politikervecka blev en stor framgång för organisationen.
Utblick: Belarus/Vitryssland - Verksamma människor i civilsamhället påverkar den narkotikapolitik som förs i landet. Vi fördjupar oss i den oberoende organisationen Kalegiums arbete. En organisation som trots hårt hållet regelverk kring frivilligorganisationer lyckats indtroducera en tanke om prevention.
Inblick: Drogtester mer vanligt i gymnasieskolor - Ny studie visar att narkotikafrågor och drogtester står på agendan i flertalet av de svenska gymnasieskolorna.