Narkopodden
-en mjuk men tongivande röst i narkotikafrågan

Narkopodden är en podcast som går på djupet i frågor som rör droger, kriminalitet och beroende. Narkopodden är en röst för alla som har kunskap eller vill ha kunskap oavsett om man är förälder, politiker, polis eller något helt annat. Vi kommer ge plats för diskussioner och göra besök i verkligheten. Ett stort tack till Ulf Elfving och Magnus Rosén, fd basist i hårdrocksgruppen Hammerfall, som bidragit till Narkopodden med sin röst och sin musik.

Narkopodden finns där andra poddar finns. Följ Narkopodden på sociala medier via #narkopodden.
Ansvarig utgivare: Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

Avsnitt 63:  Till minne av Christoffer - Vad kostar det samhället att inte samverka?

En morgon för sex år sedan byttes oron, ilskan och ledsamheten mot djupaste sorg. Pontus nåddes av beskedet att hans son avlidit i en drogrelaterad trafikolycka. En älskad storebror, pappa och son är för alltid förlorad. I avsnitt 63 berättar Pontus Georgsson i Narkopodden om tiden före och efter telefonsamtalet med chockbeskedet. Pontus har flera frågor och budskap till andra pappor, politiker och myndigheter om vad man borde och behöver göra för att fånga upp fler och förlora färre.

Christoffer dog den 26 januari 2017. I år skulle han fyllt 34 år. Avsnittet tillägnas honom och hans närmast anhöriga.  Lyssna här!
 

Avsnitt 62:  Den stora skulden - Om spelberoende

Till slut tog skuldkänslorna mot familjen över och Daniel berättade gråtande för sin sambo om sitt spelberoende och den stora spelskulden. Det har han aldrig ångrat. Hur tacklade hans sambo Jessica situationen?
Hur påverkar kändisreklamen och det faktum att man har ett portabelt kasino i mobilen dygnet runt? Hur hanterar man frågan med sina barn och hur hanterar regeringen S:et i ANDTS-strategin?
Jessica Vikberg möter ordförande i Spelberoendes riksförbund Daniel Harre och hans sambo Jessica. Lyssna på berättelsen om resan från spelvärlden tillbaka till ett fungerande familjeliv  Lyssna här!
 

Avsnitt 61:  Om LUSTGAS/ N2O - Akuta risker och skador på sikt 

Läkaren Kai Knudsen gästar Narkopodden med anledning av den explosionsartade ökningen av lustgasberusning bland unga. Han berättar för oss om risken för inre och yttre skador och om miljöpåverkan på grund av N2O. Varför kan man behöva rullator efter att ha missbrukat lustgas och är det sant att man kan kissa på sig under ruset?  
Samtalen till Giftinformationscentralen ökar drastiskt. Borde våra beslutsfattare agera snabbare för en reglering av lustgas?  Lyssna här!
 

Avsnitt 60:  TULLEN MALMÖ - ”Allt mellan himmel och jord ”

Nyfiken på Tullverket? Narkopoddens besöker tullen i Malmö, på en plats där trafiken aldrig står still. Följ med till brofästet, in i den mobila scannern och den moderna tulltoan och möt tullarna som kan berätta om både tragedier och färska beslag. Tack till kontrollchef Martin Petersson med personal som bjöd på både skratt och allvar och förklarade hur narkotikahundar, teknisk utrustning och tjänstemän kan skapa magi. Lyssna här!
 

Avsnitt 59:  ”Tänk på att det finns inga kamrater, ingen är din vän om du jobbar med narkotika”

Orden är ”Jans”. Han har spenderat åtskilliga år på grund av narkotikasmuggling i fängelser i England, Spanien och Sydamerika. Genom en slump mötte Narkopoddens Jessica Vikberg, tillika tullare, den före detta storsmugglaren i ett före detta fängelse. Var det även slumpen som avgjorde att en svensk golfspelande kille i Florida fick ett 25-årigt fängelsestraff i ett av världens värsta fängelser i Argentina och en slump att han överlevde? Lyssna på samtalet med ”Jan” och hans kollega Putte som nu arbetar tillsammans på den lagliga sidan, om hur det kan gå ”väldigt bra och väldigt dåligt väldigt fort” i Narkopodden avsnitt 59. I ljudboken Fuckup kan du höra hela Jans skrämmande historia. Lyssna här!
 

Avsnitt 58:  ”För mycket konsekvenser och knas” – Den långa resan till Korpberget

I avsnittet får vi höra om Oscars resa från ADHD-diagnos i mellanstadiet och överdoser i tonåren till ett av Sveriges, enligt ryktet, hårdaste behandlingshem Korpberget. Jessica Vikberg samtalar med Oscar och hans mamma Thereze för att höra om deras olika upplevelser fram till i dag. Vad hade hänt om Thereze inte tagit Oscars pass inför hans viktigaste resa och när sa Oscar till sin mamma ”Jag vill bara att du ska säga att det kommer att gå bra, även om det inte kommer att göra det”? Lyssna här!
 

Avsnitt 57:  Val varje dag!

John Andreas, Gentlemen´s Coach, menar att du gör viktiga val varje dag. Under en livepoddning på Frihamnsdagarna i Göteborg samtalar han med Jessica Vikberg om vad det kan innebära att göra val som i början känns svåra. Om sunda val, ställningstagande, #drogkurage och sunda resultat. Vem är unik, magnifik och värdefull och vad vill John Andreas stoppa ”Rätt ner i holken”? Lyssna här!
Avsnittet går även att se live.

Avsnitt 56:  Avhopparverkamhet - vi kan inte vänta! 

Om att skjuta eller skjutas eller bli en självförsörjande avkriminaliserad medborgare som klarar sig på egen hand och sparar pengar åt samhället. Elin Hernstedt är regional samordnare för stockholmspolisens avhopparverksamhet. I ett samtaI med Jessica Vikberg berättar hon om hur de utvecklat ett kvalificerat program med skräddarsydda lösningar i väntan på ett nationellt avhopparprogram (enligt punkt 33 i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet).
”Det finns en väg ut och en jäkla gudbiljett till ett bättre liv.” hälsar Hernstedt som även har en viktig hälsning till våra politiker. Lyssna här!

Val special! Avsnitt 55:  Narkotika, vapen och gränsöverskridande brottslighet, rör det mig?

I sista avsnittet innan sommaruppehållet sänder Narkopodden från Almedalen tillsammans med fackförbundet TULL-KUST. I ett samtal med Johan Forssell, moderaternas rättspolitiska talesman, och ordförande för justitieutskottet socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli samtalar Johan Lindgren och Jessica Vikberg om narkotika, vapen och smuggling och varför det engagerar på allvar. Lyssna här!

Extravsnitt 54:  Lev Ditt Drömliv + Narkopodden = SANT
John Andreas och Jessica Vikberg träffades av en slump förra veckan. Nu möts de i ett samtal om att välja bort och välja väg, oavsett om du är tonåring eller ganska vuxen. Gentlemen´s Coach John Andreas berättar hur man matar hjärnan med bra saker. RNS ordförande Jessica Vikberg talar om arbetet mot narkotika och är nyfiken på John Andreas låt ”Rätt ner i holken”. Hur blev låten till och hur var det att bli Sveriges mest kända meme? Välkommen att lyssna på samtalet som är ett unikt samarbete mellan podcasten Lev Ditt Drömliv och Narkopodden, ”två poddar i en”. Lyssna här!

Avsnitt 53:  Vi ger oss aldrig!
RNS ordförande Jessica Vikberg möter Lennart Karlsson, polis och ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen och SVT-reportern Johan Wicklén. Både Lennart och Johan har debuterat som författare under våren 2022. Har de något mer gemensamt? Synen på cannabis, konsumtionsförbudet, visioner, utvärderingar och påföljder? Legalförskrivningen, vad har den med saken att göra och var det en slump att Wickléns bok gavs ut den 20 april? Lyssna här!

Avsnitt 52:  Huvudsaken med cannabis
Hur påverkas hjärnan av cannabis och manipuleras vi av marijuana i media? Kan fler än du påverkas när du använder droger? Hur kan man beskriva hjärnan så att man förstår varför man ska vara rädd om huvudet? Avsnittet 52 tillägnas till dig som är ung nu och andra intresserade.  Lyssna här!

Avsnitt 51:  Fly - sök skydd – larma! vid pågående dödligt våld
Risken att du drabbas är liten men det skadar inte att tala om pågående dödligt våld, så kallad PDV. Narkopodden möter Kim Norman, fd polis och numera säkerhetsstrateg på Utbildningsförvaltningen, Stockholms Stad som informerar om det viktigaste för att minska skador vid skolattacker, skjutningar eller terrordåd. Han berättar hur vi kan agera för att undvika och minimera en katastrof. Kim ber oss alla att ladda ner 112-appen för att slippa den förvirring han av egen erfarenhet vet att man kan hamna i vid akuta lägen. Lyssna på avsnittet så får du veta mer hur man minskar risken för skador ifall det oväntade sker. Lyssna här!

Avsnitt 50:  Jag klarade mig och nu vill jag ge tillbaka
- Ett politiskt och personligt samtal med Viktoria Tryggvadottir Rolka

Narkopoddens mål är att vara både personlig och politisk. I avsnitt 50 berättar den socialdemokratiska politikern Viktoria Tryggadottir Rolka för Jessica, vad hon skulle vilja säga till sitt 15-åriga jag och ger råd till tonårsföräldrar. Vad vill Viktoria utveckla i svensk narkotikapolitik? Finns det några hopplösa fall eller behövs det bara hopplöst mycket hjälp? Lyssna här!

Avsnitt 49: Men vi ger inte upp hoppet - En pappas syn på saken
Narkopodden tar sig extra tid för att låta Johan berätta om sonens resa mellan psykakuten, behandlingshemmen, soc och gatan. Om tandlösa makthavare, utslagna tänder och brist på information och koordination.
Vad är motorn i det som driver Johan och hur visar Johan #drogkurage bland langarna på Järntorget i Göteborg?
”Ibland tar man ju slut” säger Johan men kommer sedan med konkreta förslag på lösningar.  Lyssna här!

Avsnitt 48: Knarkhandel, våldskapital och hotad demokrati
Narkopodden åker till Hjällbo i Göteborgs nordöstra förorter för att träffa Ulf Boström, integrationspolis med visioner och konkreta förslag.nOm parallellsamhällen, prestige och få som förstör för många. Hur snabbt kan vi vända våldsvågen så att skjutningar och mord upphör? Vad menar Ulf med aktiekapital i våld och hur bygger man upp ett förtroendekapital? Vad sa Saafa som Jessica mötte på väg från spårvagnen? Lyssna på samtalet mellan Jessica Vikberg och Ulf Boström. Lyssna här!

Avsnitt 47: Doping - en del av den undre världen?
Narkotikapolisen Johan Ekström har varit förundersökningsledare i flera av landets största dopingärenden. Hur gynnar handel med anabola steroider den organiserade brottsligheten? Varför gråts det i häktet? Vilka är användarna och hur påverkas de och deras omgivning? I ett förhörsrum på polishuset i Göteborg samtalar Jessica Vikberg med Johan Ekström, om en ond cirkel och ett växande problem. Lyssna här!

Avsnitt 46: Knark på bankkontoret?
Vad föranledde att en narkotikahund sökte igenom Avanzas lokaler på Regeringsgatan nattetid i slutet av oktober 2021? Hur var stämningen på morgonmötet efteråt och vad händer nu?
I avsnitt 46 berättar Avanzas VD Rikard Josefson för Narkopoddens Jessica Vikberg om det fortsatta arbetet för en narkotikafri finansbransch. Vad kommer Rikards #drogkurage ifrån och vad tycker han om liberalisering av droger? Lyssna här!

Avsnitt 45: Bodde du hos Bejerot?
Ulric Hermansson svarar på frågor om Nils Bejerot. Hur var debattören och doktorn Nils Bejerot bakom fasaden? Hur har Ulrics profession påverkats av praktiken hos Bejerot som ung? Var det flummigare förr och vilken roll spelade Nisses fru Carol i makens karriär? Lyssna på forskare och universitetslektor Ulric Hermansson i ett avslappnat samtal med Jessica Vikberg. Lyssna här!

Avsnitt 44: Uppväxt utan gränser – att du lever!
Jesper tog sitt första bloss när han var nio år. Under många år levde han med att tänja på gränserna i flera bemärkelser. Han upplevde få konsekvenser av att vara ständigt påverkad i skolan, i bilen, på planet och på jobbet. Om dubbla känslor av att få kärlek endast när de vuxna var berusade och om vägen till att inte längre ställa sig i vägen för sig själv, om det och en del annat pratar Jesper Miettinen och Jessica Vikberg om i Narkopodden. Lyssna här!

Avsnitt 43: Kokainärende med konsekvenser
I ett polisärende i Göteborg identifierades 749 kokainköpare. Hör om ärendet med ingredienser som hemleveranser av kokain, barn i fara och hembesök av polisen. I avsnitt 43 av Narkopodden berättar Johan Ekström, polisinspektör spaningssektionen Storgöteborg, för Jessica Vikberg om en del av narkotikabrottsligheten som vi sällan hör talas om. Lyssna här!

Avsnitt 42: Kristall-3CMC Det här är ingen lek!
Det tog ett par år så hade Kristinas älskade son förvandlats från en hjälpsam familjemedlem och högpresterande student till en kille med fokus på droger med stora skulder. Kristinas berättar om sonens väg in i ett kraftigt beroende av drogen 3-CMC även kallad kristall. I två år har Kristina och Jessica Vikberg mejlat varandra. Lyssna i Narkopodden när de möts för första gången. Lyssna här!

Avsnitt 41: ”Jag kallade cannabisen min älskare”
När Emma var 23 år hade hon använt droger halva livet. Alkohol, cannabis, amfetamin, lögner, lagning, destruktiva relationer och vapenhot präglade hennes liv. Arg på utsidan och trasig på insidan. Går det att hjälpa någon som inte vill ta emot hjälp? I dag är Emma mamma, drogfri och full av drömmar. Hör hennes berättelse i Narkopodden. Lyssna här!

Avsnitt 40: Ministern och polischefen
Knark och kriminalitet. Vad gör vi nu och vad gör vi sen?  Narkopodden möter inrikesminister Mikael Damberg (S) och polischef Erik Nord, i en livesändning. Vi vill ha svar på hur vi bryter narkotika- och våldsspiralen men också på frågan ifall de blir extra berörda på jobbet någon gång. Lyssna här!
Vill du se avsnittet live? Se här.

Avsnitt 39: KOKAIN – en skitig drog
Kokain är en beroendeframkallande drog med ursprung i en fattig del av världen, som efter att den passerat kurirens mage når finrummen samt nu även förorten men dödliga följder i flera led. Lennart Karlsson, polis och ordförande i SNPF (Svenska Narkotikapolisföreningen), kunnig och efterfrågad gäst, gör återbesök i Narkopodden.  Lyssna här!

Avsnitt 38: Ansvar hela vägen! Om alkohol och föräldraskap
Filosofiedoktor Jenny Rangmar, en av Sveriges mest kunniga inom ämnet alkoholrelaterade fosterskador, ger råd till föräldrar, blivande föräldrar och till dem om arbetar med barn med FAS (Fetalt alkoholsyndrom). Vilken är den vanligaste frågan Jenny får? Vilket organ hos fostret är det som utvecklas under hela gravditeten? Vad har hon för medskick till socialministern? Lyssna här!
 

Avsnitt 37: Kokainet och korthuset som rasade
"Jag kan alltid sluta men jag kan inte låta bli att inte börja" Mattias Voltaire smugglade, stal och snortade på jobbet, i skolan och på BB. Narkopodden möter en annan Mattias, hör hans historia i avsnitt 37. Lyssna här!

Avsnitt 36: Cannabisens konsekvenser
Kai Knudsen arbetar som intensivvårdsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhus. I sitt andra besök hos Narkopodden berättar han om erfarenheter av patienter med cannabisrelaterade skador . Situationen i USA, medicinsk cannabis, fakta och tuffa minnen är något vi också kommer in på. Lyssna här!

Avsnitt 35: "Dra ladd och tjacka till desserten"
Alice Adler, ung student i Stockholm, ifrågasätter blivande läkare, psykologers och juristers festknarkande. Synen på olika preparat och sorgliga exempel samt värdet av att unga höjer rösten, det kan du höra om i Narkopodden. Lyssna här!

Avsnitt 34: Vem vinner, vem förlorar om vi inte satsar på vettig kriminalvård?
Med anledning av diskussionerna om att stänga ner 12-stegsprogrammen på svenska anstalter gästar juristen Christer Gustavsson Renlid Narkopodden. Hur kan Kriminalvården arbeta med dömda brottslingar för att förhindra återfall i brott och drogmissbruk? Vad kostar det att inte arbeta långsiktigt? Lyssna här!

Avsnitt 33: Om gängen, lagen och att laborera med döden
Jale Poljarevius, tf polismästare och deckarförfattare, gästar Narkopodden. Om narkotika, samsyn och framtid, utsatta områden och hur saker hänger ihop pratar vi om i avsnitt 33 av Narkopodden. Lyssna här!

Avsnitt 32: Caroline och fentanylet 
Vad eller vem fick Caroline Vesterberg att som ung vuxen börja med fentanyl? Och vad fick henne att sluta? Carolines berättelse om beroendet, systerskap och förlåtelse och vad hon menar med att ” inte öppna en påse nötter om man vet att man är nötallergiker” kan du höra i Narkopodden. Lyssna här!

Avsnitt 31: Tullverket - möjligheternas myndighet!
Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet TULL-KUST, besöker Narkopodden. Hör honom berätta om vikten av att stoppa vapen och narkotika vid gränsen, om helhetsgrepp och värdet av helhetsperspektiv. Vilken avdelning på tullen upptäcker flest nya preparat och vilka är tullens viktigaste samarbetspartners? Det och en del annat får du svar på i Narkopodden avsnitt 31! Lyssna här!

Avsnitt 30: Från huligan till hjälpare
Daniels ungdomsår kantades av narkotika och våld. Han sökte sig till kretsar där knark och slagsmål var vardag. I dag arbetar Daniel med att hjälpa ungdomar och vuxna. I Narkopodden berättar han om sin syn på vård av unga och hur han själv kom ur det destruktiva livet och vem han allra helst vill be om ursäkt. Lyssna här

Avsnitt 29: Lustgas, langning och vikten av vuxna
Fältare Sofie Johansson och drogsamordnare Dzemal Sabovic arbetar med ungdomar och föräldrar i Ale kommun. I Narkopodden tar de upp allvaret med lustgas och andra berusningsmedel. Vi pratar om att se signaler och om värdet av att våga fråga. Plus lite om vad man skulle kunna hitta i tonåringens tuggummipaket. Lyssna här

Avsnitt 28: Ett fall för IVA
Kai Knudsen är överläkare på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhus. Han är specialist på förgiftningar men är även kunnig i långsiktiga skador av narkotika. I Narkopodden berättar Kai om konsekvenser av kokain, amfetamin och blandmissbruk. Allt började med att en nära vän dog av en överdos.  Lyssna här

Avsnitt 27: 12 minuter om hasch och marijuana
Ett kort och koncist avsnitt om cannabis. Om att hålla koll som vuxen och att vara källkritisk som ung. Dzemal Sabovic missbruks- och trygghetssamordnare och Sofie Johansson, fältassistent gästar Narkopodden och  ger oss konkret info från Los Angeles till Ale kommun.  Lyssna här
 

Avsnitt 26: Barn i beroende? Om att bryta tystnaden
Anna Bergfors har förlorat en bror och har kämpat länge för sin son. Hon har skrivit boken Jag.Har.Inga.Ord.Kvar., för att få och ge tröst och kraft till en tyst grupp - anhöriga till drogmissbrukare. I Narkopodden berättar Anna om att känna skam och skuld, om att våga prata och om att ta tillbaka huvudrollen i sitt liv.  Lyssna här
Programmet tillägnas  anhöriga till drogmissbrukare. Du är inte ensam.

Avsnitt 25: När knarket flyttar in
Hur hjälper vi bäst familjer som famlar efter råd när narkotikan kommit innanför tröskeln och hela familjen påverkas? Socionom och psykoterapeut  Mattias Gullberg berättar om sina erfarenheter av att hjälpa anhöriga utifrån sin rapport om ”Hjälpsamhet” . Alldeles innan avsnittet mötte vi en mamma som fått hjälp av Mattias. Vad sa hon? Lyssna här

Avsnitt 24: Klaner, knark och vägspärrar
Parallellsamhällen, uppgörelser, hot och våld. Vad ligger bakom höstens händelser i nordöstra Göteborg? Vad finns det mellan prat och strålkastare? Narkopodden besöker  polischef Fredrik Lennartsson i Hjällbo. På spårvagnen dit möter vi Adrian som berättar om vardagen i förorten. Lyssna här

Avsnitt 23: Från Hells Angels till förortsgängen
30 minuter med kriminalkommissarie Fredrik Gårdare om skotten, offren och narkotikan. Lyssna här.

Avsnitt 22: Knark i skolan
Knark i skolan?! Narkopodden tar upp ämnet. Lyssna på Tove Karlsson och Ann-Cathrine Sylvén om hur en av Sveriges största gymnasieskolor, Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, arbetar för en narkotikafri skola. Lyssna här.

Avsnitt 21: Det är inte kärlek det är kontroll
Från piedestal till gliringar- isolering- mental misshandel och våld. Även den starkaste tjej kan brytas ner och behöva hjälp att ta sig upp av någon som inte putter ner igen. Gabriella Graflund är verksamhetschef på Tjejjouren Väst och berättar i Narkopodden om hur de stöttar och stärker tjejer i destruktiva familjer och relationer. Samtalet handlar också om synen på cannabis, om behovet av sexualundervisning och om Appen StellaLyssna på avsnittet här

Avsnitt 20: Tjejer och cannabis
Mattias Gullberg, socionom och psykoterapeut, har gjort djupintervjuer med tjejer om deras cannabismissbruk. Är tjejer som röker hasch och marijuana offer eller agenter i sitt eget liv? Hur startade det och när kom brytningen?  Lyssna här
Mattias Gullberg rapport ”Tjejer och cannabis – eller en oväntat lång semester!” kan du läsa här.

Avsnitt 19: Stoppa knarket genom att stoppa tobak och alkohol
Vad spelar tobak och alkohol för roll i det drogförebyggande arbetet? Hur kan jag som förälder förhindra mina barns drogdebut? I vilken årskurs ska skolorna börja förebygga? Vågar vi lägga oss i våra barns liv? Hur kan kommunerna arbeta för att främja och förebygga? Drogförebyggarna Christine Hummelblad och Håkan Fransson svarar på frågor och berättar om den viktiga tonårstiden och om fördelen med en enad föräldrafront. Lyssna här

Avsnitt 18: Anabola steroider - Atleter, esteter och slagskämpar
Hur stort är problemet med anabola steroider och doping egentligen? Vad menar Tommy med att ”Skriva kontrakt med djävulen”? Vad finns det för hjälp att få mot steroidmissbruk? Tommy Moberg utbildar bl.a. om behandling av steroidmissbrukare och är en av de mest erfarna i Sverige i ämnet. Han har tillsammans med Gunnar Hermansson skrivit böcker om anabola steroider. Nu senast ”I huvet på en steroidanvändare”. Lyssna här

Avsnitt 17: Raka rör med Magnus Rosén
Det är Magnus Roséns musik vi hör i Narkopodden. Magnus har spelat bas i Hammerfall och med symfoniorkestrar. Han har turnerat jorden runt flera varv och befann sig i Kina under coronautbrottet. I Narkopodden berättar Magnus om magsika lådor, #drogkurage samt om smittande glädje. Lyssna här

Avsnitt 16: Sexhandel - modernt slaveri 
Mats Paulsson har arbetat som polis på Piketen och i polisens traffickinggrupp. Han är numera senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten. I Narkopodden svarar Mats på frågor om sexhandel. Lyssna här

Avsnitt 15: Att vara ung, influencer och ta ställning
I detta avsnitt av Narkopodden får vi besök av Ida Eriksson och Sanna Jörnvik. Två unga tjejer som har åsikter om gränslöshet,  subkulturer och om droger på krogen. Vi pratar om kändisars och företags ansvar,  om drogromantik och #drogkurage. Dessutom kan du höra dem berätta hur de skulle vilja vara som tonårsföräldrar. Lyssna här

Avsnitt 14: Cannabis en olycklig kärlekshistoria
Vad fungerar bra att vila i när du vill nå fram med kunskap om cannabis (hasch och marijuana)? Finns det vägar att nå någon som inte vill bli nådd? Hur påverkas känslolivet av cannabis och varför blir en persons missbruk ofta ett familjeproblem? Amelie berättar om HAP( Haschavvänjnngsprogrammet), CPU (cannabisprogram för ungdomar) och inger hopp. Det finns hjälp att få mot marijuana- och haschmissbruk! Lyssna här

Avsnitt 13: Den kluriga frågan om cannabis
Cannabis i smink, cannabis som medicin, THC, CBD, vad händer i hjärnan och vad händer i världen? Pelle Olsson, författare, sjuksköterska och journalist hjälper Narkopodden att reda ut begreppen i den kluriga frågan om cannabis. Lyssna här

Avsnitt 12: Narkotika lokalt och globalt
Har världen något att lära av Göteborgsmodellen för narkotikafria skolor? Vilka samtal är viktigast när man misstänker att ens barn använder narkotika. Vad menar Jessica och Regina med att narkotika är ett vuxenproblem och vilken drog anser de är lurigast? Regina Mattsson från WFAD (Worldf Federation Against Drugs) och Jessica Andersson från Social resurs i Göteborg samtalar om narkotikabekämpning i när och fjärran. Lyssna här

Avsnitt 11: Krogar Mot Knark
Krogar och hotell tar krafttag mot knarket. Från ord till handling tillsammans med forskare, polis och politiker. Johanna Gripenberg STAD, socialborgarråd Jan Jönsson (L) och Charlotte Rehn från hotellkedjan Choice berättar om nysatsningen av Krogar Mot Knark i Stockholm och om ett färskt narkotikabeslag som visar på värdet av samarbete. Lyssna här

Avsnitt 10: Narkotika, skjutningar och kollektiv omsorg
Kriminologen Manne Gerell och Erik von Essen, fd krogpolis som numera är brottsförebyggare på Länsstyrelsen, ger sin syn på droger och skjutningar, avkriminalisering och tystnadskultur. Om att jobba i det lilla och om kollektiv omsorg, det kan ni höra mer om i detta avsnitt av Narkopodden. Lyssna här

Avsnitt 9: Senast de sågs var det ingen som skrattade
I dag är Zara och Niklas glada att mötas. När polisen Niklas knackade på Zaras dörr senast var det för att leta efter droger. I dag är Zara fri från narkotikamissbruk. Hur är det att vara narkotikapolis i en småstad och hur är det att vara tjej där drogerna styr? Hör Niklas Lindroth och Zara berätta om den mörka sidan av Alingsås, om manipulation, skam och ”Kvinnokraft”. Och om värdet av orosanmälningar. Lyssna här

Avsnitt 8: Jag ljög för alla, utom för de jag missbrukade med
Ida Elmäng och Per Lifvergren har erfarenhet av drogmissbruk i tidiga tonår. I dag har de perspektiv på tiden med narkotika. I Narkopodden berättar de om mobbing, lögner, känslor och konsekvenser. Och så får de hälsa till sina mammor. Lyssna här
 

Avsnitt 7: Kajsa, ett solrosbarn mot knark
Detta är Kajsas egen berättelse om sin barndom. En barndom kantad av droger, lögner och en ”förlorad bror”.
Men det är också en historia om att välja väg och ge sitt eget barn en trygg uppväxt. Lyssna här
Kajsa betonar att detta är hennes version av barndomen i Göteborg. Du kan få kontakt med Kajsa via info@rns.se

Avsnitt 6: Gatulangningsgrupper mot narkotika
Varför göra en 25-årsplan och hur arbetade man mot gatulangning på 90-talet?
I dagens avsnitt möter vi Sven Alhbin, garvad polis och socionom Lennart ”Länsman” Johansson. De berättar om samarbeten, om den ”rosa lagboken” och om ett speciellt möte på väg till dagens inspelning.  Lyssna här

Avsnitt 5: När mammor och pappor missbrukar droger
När den du är som mest beroende av har ett alkohol-, tablett-, eller narkotikaberoende;
Kom ihåg att du inte är ensam och att det aldrig är ditt fel!
Minst ett av tio barn beräknas leva med föräldrar som har ett risk- eller missbruk av droger. Lyssna på Rita Rådebratt, som har lång erfarenhet av att hjälpa utsatta barn. Lyssna här

Avsnitt 4: Hjälp, Tänk om min tonåring röker på?!
Erik Leijonmarck författare till Droghandboken, guide för föräldrar och andra nyfikna svarar på frågan om det finns några framgångsrecept för att få ungdomar att inte använda droger. Erik är generalsekreterare för ECAD (Europeiska Städer mot Narkotika) och har erfarenhet av drogpreventivt arbete i och utanför Sverige. Lyssna här

Avsnitt 3: Kvinnor och knark
Sara Lötbom KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) och Annika Ljung polis Södermalm pratar om tjejers utsatthet i kriminalitet och missbruk. Gör Sara och Annika bara sina jobb, eller finns det något mer som driver dem? Lyssna här

Avsnitt 2: Knarkfabrikerna i Göteborg
Vad ligger bakom tidningsrubrikerna i somras om knarkfabriker i Göteborg?
Johan från Tullkriminalen i Göteborg berättar. "Det var vår största utsättning någonsin, vi skulle slå på fyra ställen samtidigt med 40 sekunders mellanrum". Lyssna här

Avsnitt 1: Från Plattan på Sergelstorg till kramen i Almedalen
Lennart ”Lelle” Karlsson narkotikapolis och Gibbe Woldu KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället)
Hur kommer det sig att en narkotikapolis kramar om en före detta heroinist i Almedalen? Har de en gemensamt historia?
Lelle och Gibbe berättar sin gemensamma story; Från kampen mot heroinet till kramen i Almedalen. Lyssna här