Litteratur och material

Här nedan finner du några aktuella titlar. Beställer du hemleverans av böcker från RNS kansli kan portokostnad tillkomma. Hittar du inte vad du letar efter eller har du några frågor?
Kontakta oss på RNS kansli.
FAKTAHÄFTE | 2020

Cannabis som medicin - en snabbkurs

Pelle Olsson

Cannabis är inget läkemedel, men används ändå i medicinska syften runt om i världen. Vad är det som egentligen gäller? Ta del av senaste forskningen i Pelle Olsson faktablad om cannabis som medicin.

Ladda ner den gratis:

Faktahäfte cannabis som medicin - en snabbkurs
 

FAKTAHÄFTE | 2018

8 myter om cannabis 3.0

Pelle Olsson

Här presenteras de 8 vanligaste myterna som förekommer i legaliseringsdebatten. Reviderad upplaga 2018. Texten är uppdaterad efter de senaste forskningsrönen. 
Denna tredje uppdaterade version av 8 myter om cannabis är faktagranskad av Peter Allebeck, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.
Sagt om häftet:
”Denna folder är till hjälp och har argument till varför ungdomar inte skall röka cannabis. Föräldrarna och även ungdomarna behöver argument då ungdomarna hör från sina missbrukande kompisar att det inte finns några risker med att röka cannabis och jag har hört ungdomar som trott att cannabis botar cancer”
Johan, polis


Köp den:
50 kr

Från RNS-kansli 

BOK | 2017 ny version 2020

Cannabis som medicin

Pelle Olsson
 

Cannabis är inget läkemedel, men används ändå i medicinska syften runt om i världen. Författaren och sjuksköterskan Pelle Olsson reder ut hur detta hänger ihop. 
Han berättar om plantans historia, om var forskning och vetenskap står idag och om skillnaderna mellan själva växten och de ingående cannabinoiderna. Den aktuella situationen för medicinsk cannabis redovisas för 41 länder.


Köp den: 
95 kr
Från RNS-kansli

Ny uppdaterad version av boken finns att ladda ner här

BOK | 2018

Big Marijuana - Ny omarbetad upplaga

Pelle Olsson

Big Marijuana är en reportage- och faktabok om den vanligaste illegala drogen. Det är Pelle Olssons tredje och mest genomarbetade bok om cannabis och den finns nu i reviderad upplaga!
I den nya omarbetade upplagan finns bland annat ett nyskrivet kapitel om USA och Colorado, kapitlen om Portugal och Kanada har uppdaterats och att den tidigare dokumentationen om konsekvenserna av cannabisanvändning bekräftats och förstärkts. 

Köp den:
160 kr

Från RNS-kansli

BOK | 2016

Vägar till en narkotikafri skola

Staffan Hübinette

- Vilka förebyggande insatser är effektiva? 
- Vilka regler gäller för drogtestning?
- Hur kan disciplinära åtgärder användas? 
- Hur kan glappet i samverkan med socialtjänsten tätas? 
- Vad kan skolan göra för att inte riskera att hamna i osäkert läge?

Dessa och många andra frågor som skolan ställs inför besvaras i Staffan senaste bok. 

Köp den: 

Norstedts juridik
Adlibris​​​​​​​

RAPPORT | 2015

Narkotikafri Skola 2014-15 - Frågor, exempel & lärdomar

Staffan Hübinette

I en längre redovisning beskrivs de frågor skolan vanligen ställer. Detta för att ge en konkret bild av de frågor skolan brottas med och söker lösningar på. Rapporten avslutas med tre fall och exempel på processer i policyarbetet och reflektioner kring detta. 


Ladda ner den gratis: 

BOK | 2015

Big Marijuana

Pelle Olsson

Big Marijuana handlar om cannabis i fyra världsdelar. Här intervjuar Pelle cannabisrökare, forskare, lobbyister behandlare, marijuanaföretagare, poliser och politiker för att få svar på två frågor:
1. Hur har legaliseringen av Cannabis i flera USA-delstater egentligen gått till?
2.  Vad vet vi idag om hur drogen påverkar våra hjärnor och kroppar?
Läs utdrag ur boken här

RAPPORT | 2014

Narkotikafriare gymnasieskola

Staffan Hübinette

En sammanställning av resultatet från Narkotikafri Skolas studie av 561 gymnasieskolors preventiva insatser. Rapporten belyser ett antal viktiga frågor som skolan står inför i sitt dagliga arbete och ger underlag 
för diskussion om hur skolan kan förbättra sina utiner.

Ladda ner den gratis: 

FAKTAHÄFTE | 2014

8 myter om cannabis

Pelle Olsson

Här presenteras de 8 vanligaste myterna som förekommer i legaliseringsdebatten. Reviderad upplaga 2014. Texten är uppdaterad efter de senaste forskningsrönen. 
Källhänvisningarna har blivit tydligare och cannabisforskaren Dr. Maria Ellgren har gjort en faktagranskning av häftet.

Ladda ner den gratis: 

FAKTAHÄFTE | 2014

Droger i gråzonen

Linda Nilsson

Att en substans inte är klassad som narkotika eller hälsofarlig vara betyder inte att den är ofarlig. De nya oreglerade preparaten är även lätta att köpa, framförallt via internet. Många har efterfrågat en skrift om ämnet med basal information. Detta är ett försök att gå den efterfrågan till mötes

Ladda ner den gratis:

FAKTAHÄFTE | 2013

Upptäcka missbruk

Lennart Karlsson

Hur ser narkotika ut? Hur doftar det? Hur ser en påverkad person ut? Vad ska man tänka på som förälder?
Faktahäftet vänder sig till dig som vill lära dig mer om narkotika och dess verkningar. Fokus ligger på ungdomar och vuxna som inte hamnat så djupt i sitt narkotikaberoende. 

Köp den:
50 kr

Från RNS kansli

Ladda ner den gratis: 

BOK | 2010

Marijuana och frihet

Pelle Olsson

Marijuana och Frihet är boken om världens mest utbredda narkotika. Pelle Olsson tar oss med till Uganda, Holland, USA, Danmark och FN-hög-kvarteret i Wien för att diskutera med cannabis-vänner och cannabismotståndare.Köp den:
100 kr

Från RNS kansli